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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-12-09T14:06:50Z  
dc.date.issued
2002-11  
dc.identifier.citation
Campañone, Laura Analia; Giner, Sergio Adrian; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Generalized model for the simulation of food refrigeration. Development and validation of the predictive numerical method; Elsevier; International Journal Of Refrigeration; 25; 7; 11-2002; 975-984  
dc.identifier.issn
0140-7007  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119954  
dc.description.abstract
A generalized mathematical model was developed to simulate food refrigeration in air. The model takes into account surface water evaporation. It allows food physical properties to be considered as functions of temperature and/or composition, while providing means for including internal heat generation, composite materials (for instance, flesh and skin) and time-varying external temperature and humidity. Wetted surfaces and packaging can also be accounted for by the model, which can be used for spheres, infinite or finite cylinders, slabs. The numerical method was developed using the Crank-Nicolson scheme, and compared with exact analytical solutions as well as with experimental data on the refrigeration of various foods.  
dc.description.abstract
Un modèle mathématique généralisé a été développé pour la simulation de la réfrigération des denrées dans un écoulement d'air. Le modèle permet de tenir compte des transfert's de matière par évaporation d'eau de surface. Les propriétés physiques des produits peuvent être considérées comme des fonctions de la température et/ou la composition. Il permet aussi la possibilité d'inclure une génération interne de chaleur, de traiter des matériaux composés (par exemple de la chair et de la peau) et de considérer une température externe et une teneur en eau qui varient dans le temps. Les surfaces mouillées peuvent être considérées dans le modèle pour des géométries simples (sphères, cylindres infinis et finis, plaque plane). La méthode numérique a été développée avec un schéma de Crank Nicholson et comparée avec les solutions analytiques et avec les données expérimentales pour différents cas.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AIR MODELLING  
dc.subject
CHILLING  
dc.subject
FOOD  
dc.subject
PARAMETER  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Generalized model for the simulation of food refrigeration. Development and validation of the predictive numerical method  
dc.title
Mode`le ge´ne´ralise´ pour la simulation de la re´frige´ration des produits alimentaires. De´veloppement et validation d’une me´thode nume´rique pre´dictive  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:40Z  
dc.identifier.eissn
1879-2081  
dc.journal.volume
25  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
975-984  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Refrigeration  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5vua9el  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0140-7007(01)00058-5