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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2020-12-09T14:06:50Z
dc.date.issued
2002-11
dc.identifier.citation
Campañone, Laura Analia; Giner, Sergio Adrian; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Generalized model for the simulation of food refrigeration. Development and validation of the predictive numerical method; Elsevier; International Journal Of Refrigeration; 25; 7; 11-2002; 975-984
dc.identifier.issn
0140-7007
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119954
dc.description.abstract
A generalized mathematical model was developed to simulate food refrigeration in air. The model takes into account surface water evaporation. It allows food physical properties to be considered as functions of temperature and/or composition, while providing means for including internal heat generation, composite materials (for instance, flesh and skin) and time-varying external temperature and humidity. Wetted surfaces and packaging can also be accounted for by the model, which can be used for spheres, infinite or finite cylinders, slabs. The numerical method was developed using the Crank-Nicolson scheme, and compared with exact analytical solutions as well as with experimental data on the refrigeration of various foods.
dc.description.abstract
Un modèle mathématique généralisé a été développé pour la simulation de la réfrigération des denrées dans un écoulement d'air. Le modèle permet de tenir compte des transfert's de matière par évaporation d'eau de surface. Les propriétés physiques des produits peuvent être considérées comme des fonctions de la température et/ou la composition. Il permet aussi la possibilité d'inclure une génération interne de chaleur, de traiter des matériaux composés (par exemple de la chair et de la peau) et de considérer une température externe et une teneur en eau qui varient dans le temps. Les surfaces mouillées peuvent être considérées dans le modèle pour des géométries simples (sphères, cylindres infinis et finis, plaque plane). La méthode numérique a été développée avec un schéma de Crank Nicholson et comparée avec les solutions analytiques et avec les données expérimentales pour différents cas.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AIR MODELLING
dc.subject
CHILLING
dc.subject
FOOD
dc.subject
PARAMETER
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Generalized model for the simulation of food refrigeration. Development and validation of the predictive numerical method
dc.title
Mode`le ge´ne´ralise´ pour la simulation de la re´frige´ration des produits alimentaires. De´veloppement et validation d’une me´thode nume´rique pre´dictive
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:40Z
dc.identifier.eissn
1879-2081
dc.journal.volume
25
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
975-984
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Refrigeration
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5vua9el
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0140-7007(01)00058-5
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