Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Mali, Suzana
dc.contributor.author
Grossmann, María Vitória E.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra

dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora

dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet

dc.date.available
2020-12-09T14:05:20Z
dc.date.issued
2002-12
dc.identifier.citation
Mali, Suzana; Grossmann, María Vitória E.; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Microstructural characterization of yam starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 50; 4; 12-2002; 379-386
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119953
dc.description.abstract
Yam starch films were produced by thermal gelatinization of starch suspensions using different starch and glycerol concentrations and were compared to control samples without glycerol. Films were characterized by polarized light microscopy, scanning electron microscopy (SEM), differential scanning calorimetry (DSC), thermomechanical analysis (TMA), X-ray diffraction, water vapor permeability (WVP) and water sorption isotherms. The polarized light microscopy and DSC data showed that starch gelatinization for film formation was complete. Plasticized films have a homogeneous structure as observed by SEM. At water activities >0.43, glycerol increased the equilibrium moisture content of the films due to its hydrophilic character. X-ray pattern of the yam films could be assigned to a B-type starch; during storage this pattern remained almost the same, however a slight recrystallization process could be observed. Amylopectin retrogradation was not observed by DSC with storage time of the films. Glass transition temperatures of films with glycerol were lower than those of control films as measured by DSC and TMA. WVP of yam starch films increased with the presence of glycerol.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIODEGRADABLE FILMS
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject
PLASTICIZER
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Microstructural characterization of yam starch films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:53Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
379-386
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Vitória E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5vwj4ba
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0144-8617(02)00058-9
Archivos asociados