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dc.contributor.author
Videla, Emiliano Ariel
dc.contributor.author
Giayetto, Octavio
dc.contributor.author
Fernández, María Emilia
dc.contributor.author
Chacana, Pablo Anibal
dc.contributor.author
Marin, Raul Hector
dc.contributor.author
Nazar, Franco Nicolas
dc.date.available
2020-12-05T13:21:01Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Videla, Emiliano Ariel; Giayetto, Octavio; Fernández, María Emilia; Chacana, Pablo Anibal; Marin, Raul Hector; et al.; Immediate and transgenerational effects of thymol supplementation, inactivated Salmonella and chronic heat stress on representative immune variables of Japanese quail; Nature; Scientific Reports; 10; 18152; 12-2020; 1-11
dc.identifier.issn
2045-2322
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119932
dc.description.abstract
Environmental challenges are integrated in the inmunoneuroendocrine interplay, impacting the immune system of the challenged individuals, and potentially implying transgenerational effects on their offspring. This study addressed whether dietary supplementation with thymol can modulate the immune response of adult Japanese quail when simultaneously exposed to an inoculum of inactivated Salmonella Enteritidis and a chronic heat stress (CHS). We also evaluated whether the experienced situations by adults can affect the immune response of their undisturbed offspring. In the parental generation, supplemented quail exposed to CHS had a higher inflammatory response and similar values of the heterophil/lymphocyte (H/L) ratio than those that were not supplemented. In their offspring, those chicks whose parents were exposed to CHS showed higher inflammatory response and lower antibody production. Regarding the H/L ratio, chicks whose parents were supplemented showed lower H/L ratio values. Dietary supplementation with thymol partially and positively modulated the inflammatory response and avoided H/L ratio alteration in the parental generation exposed to high environmental temperatures, suggesting these adults were better at dealing with the challenge. The lower H/L ratio values in the offspring suggests that chicks are more capable to deal with potential stressful situations associated with conventional breeding conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nature
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
TERHMAL STRESS
dc.subject
WELFARE
dc.subject.classification
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Immediate and transgenerational effects of thymol supplementation, inactivated Salmonella and chronic heat stress on representative immune variables of Japanese quail
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T14:46:43Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
18152
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: Videla, Emiliano Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. University of St. Andrews; Reino Unido. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giayetto, Octavio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, María Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chacana, Pablo Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marin, Raul Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nazar, Franco Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.journal.title
Scientific Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.nature.com/articles/s41598-020-74547-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-020-74547-2
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