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dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María  
dc.contributor.author
Pereda, Mariana  
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario  
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela  
dc.date.available
2020-11-27T17:30:08Z  
dc.date.issued
2019-05  
dc.identifier.citation
Tomadoni, Bárbara María; Pereda, Mariana; Moreira, Maria del Rosario; Ponce, Alejandra Graciela; Chitosan edible coatings with geraniol or vanillin: A study on fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage; Medwin Publishers; Food Science and Nutrition Technology; 4; 3; 5-2019; 1-11  
dc.identifier.issn
2574-2701  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119249  
dc.description.abstract
Edible coatings (ECs) are a good strategy to extend shelf-life of fruit products. For this purpose, the use of polysaccharides such as chitosan (CH) are gaining popularity. In this study, chitosan coatings were evaluated in fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage at 5°C for 7 days. Also, two natural antimicrobial agents, i.e. vanillin (V) and geraniol (G), were incorporated in the coatings and evaluated at two different concentrations. In general, chitosan coatings were effective in the initial reduction of fresh-cut strawberries native microflora, even without the incorporated biopreservatives. However, through storage, neither of the coatings tested was able to control the growth of mesophilic bacteria. Among the tested sensory parameters, texture was the most important characteristic, which governed the shelf-life of the product.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Medwin Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EDIBLE COATINGS  
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED FRUITS  
dc.subject
REFRIGERATED STORAGE  
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Chitosan edible coatings with geraniol or vanillin: A study on fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-16T20:09:42Z  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pereda, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Nutrition Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://medwinpublishers.com/FSNT/FSNT16000178.pdf  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.23880/fsnt-16000178