Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María
dc.contributor.author
Pereda, Mariana
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela
dc.date.available
2020-11-27T17:30:08Z
dc.date.issued
2019-05
dc.identifier.citation
Tomadoni, Bárbara María; Pereda, Mariana; Moreira, Maria del Rosario; Ponce, Alejandra Graciela; Chitosan edible coatings with geraniol or vanillin: A study on fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage; Medwin Publishers; Food Science and Nutrition Technology; 4; 3; 5-2019; 1-11
dc.identifier.issn
2574-2701
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119249
dc.description.abstract
Edible coatings (ECs) are a good strategy to extend shelf-life of fruit products. For this purpose, the use of polysaccharides such as chitosan (CH) are gaining popularity. In this study, chitosan coatings were evaluated in fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage at 5°C for 7 days. Also, two natural antimicrobial agents, i.e. vanillin (V) and geraniol (G), were incorporated in the coatings and evaluated at two different concentrations. In general, chitosan coatings were effective in the initial reduction of fresh-cut strawberries native microflora, even without the incorporated biopreservatives. However, through storage, neither of the coatings tested was able to control the growth of mesophilic bacteria. Among the tested sensory parameters, texture was the most important characteristic, which governed the shelf-life of the product.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Medwin Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EDIBLE COATINGS
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED FRUITS
dc.subject
REFRIGERATED STORAGE
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chitosan edible coatings with geraniol or vanillin: A study on fresh-cut strawberries microbial and sensory quality through refrigerated storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-16T20:09:42Z
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pereda, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Food Science and Nutrition Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://medwinpublishers.com/FSNT/FSNT16000178.pdf
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.23880/fsnt-16000178
Archivos asociados