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dc.contributor.author
Delcarlo, Sofía Belén
dc.contributor.author
Parada, Romina Belén
dc.contributor.author
Schelegueda, Laura Inés
dc.contributor.author
Vallejo, Marisol
dc.contributor.author
Marguet, Emilio Rogelio
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana
dc.date.available
2020-11-26T13:56:01Z
dc.date.issued
2019-08
dc.identifier.citation
Delcarlo, Sofía Belén; Parada, Romina Belén; Schelegueda, Laura Inés; Vallejo, Marisol; Marguet, Emilio Rogelio; et al.; From the isolation of bacteriocinogenic LAB strains to the application for fish paste biopreservation; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 110; 8-2019; 239-246
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119067
dc.description.abstract
The aims were to isolate, characterize and quantifylactic acid bacteria?s (LAB) antimicrobial activity, and evaluate their application on fish paste. One hundred and thirty two LAB were isolated from mussels of the Argentine coast. From all, 22 LAB isolated which?s cell-free supernatant (CFS) presented activity against Listeria innocua and Lactobacillus plantarum were identified as Enterococcus mundtii by biochemical tests and 16S rDNA gene phylogenetic analyses. None of selected strains presented virulence factors. All of them presented the gene that codifies either for mundticin KS, or for mundticin KS and enterocin L50A. Their CFS showed activity against Gram positive bacteria. The interaction among binary mixtures of CFS was assessed against L. innocua, and an additive response was observed. The strain E. mundtii STw38 was selected because of its high capacity to grow and produce bacteriocins at refrigeration temperatures. It was applied as a protective culture to fish paste stored at 4°C. In a first stage fish paste-systems were air-packed, and then, vacuum-packed. In both cases, E. mundtii STw38 survived storage conditions and succeeded in reducing the development of native flora of fish paste. Results suggest that E. mundtii STw38 is a promising strain to be used for fish biopreservation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIOCIN
dc.subject
ENTEROCOCCUS MUNDTII
dc.subject
FISH BIOPRESERVATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
From the isolation of bacteriocinogenic LAB strains to the application for fish paste biopreservation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T18:01:22Z
dc.journal.volume
110
dc.journal.pagination
239-246
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Delcarlo, Sofía Belén. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Parada, Romina Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schelegueda, Laura Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vallejo, Marisol. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marguet, Emilio Rogelio. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643819303913
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.079
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