Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Stephan, Betina Inés  
dc.contributor.author
Colombo, Roxana  
dc.contributor.author
Silvani, Vanesa Analia  
dc.contributor.author
Pergola, Mariana  
dc.contributor.author
Godeas, Alicia Margarita  
dc.contributor.author
Pardo, Alejandro Guillermo  
dc.contributor.author
Fernandez Bidondo, Laura  
dc.date.available
2020-11-25T13:36:35Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Stephan, Betina Inés; Colombo, Roxana; Silvani, Vanesa Analia; Pergola, Mariana; Godeas, Alicia Margarita; et al.; Short-Term Effects of Genetically Modified Potato on Arbuscular Mycorrhizal Fungal Communities; Springer; Journal of Soil Science and Plant Nutrition ; 3-2019; 1-5  
dc.identifier.issn
0718-9516  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118936  
dc.description.abstract
Arbuscular mycorrhizal (AM) fungi, among other soil microorganisms, have been proposed as biological indicators of normal rhizosphere structure and functionality. This makes them a useful functional group to monitor potential risks related to the use of genetically modified plants (GMPs). In this work, the effects of transgenic potato plants, with over-expression of antifungal genes, have been analyzed in short-term experiments with AM fungi. Samples of soil from agricultural sites, where potato has been cultivated for more than 100 years, were collected. IndigenousAMcommunities from these soils were analyzed and used as inoculum for microcosm assays with potato lines. Genetically modified (GM) traits did not have a marked effect on intraradical AM composition, being the phylotypes of the Paraglomeraceae family which established symbiosis in roots of all potato lines in greater proportion. Our results showed no adverse effects on normal colonization by AM fungi of GM potato. However, this does not abrogate the need for in-depth monitoring of each transgenic event in the context of its target soil.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
TRANSGENIC POTATO  
dc.subject
ANTIMICROBIAL PROPERTIES  
dc.subject
ARBUSCULAR MYCORRHIZAL FUNGI  
dc.subject
INTRARADICCAL VARIATIONS  
dc.subject
TRANSGENIC POTATO  
dc.subject
ANTIMICROBIAL PROPERTIES  
dc.subject
ARBUSCULAR MYCORRHIZAL FUNGI  
dc.subject
INTRARADICCAL VARIATIONS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Short-Term Effects of Genetically Modified Potato on Arbuscular Mycorrhizal Fungal Communities  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-20T14:42:24Z  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Stephan, Betina Inés. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colombo, Roxana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Microbiología del Suelo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silvani, Vanesa Analia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Microbiología del Suelo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pergola, Mariana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Microbiología del Suelo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Godeas, Alicia Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Microbiología del Suelo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pardo, Alejandro Guillermo. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Bidondo, Laura. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Soil Science and Plant Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s42729-019-00035-w  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s42729-019-00035-w