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dc.contributor.author
Ureta, María Micaela
dc.contributor.author
Olivera, Daniela Flavia
dc.contributor.author
Segura, Luis Ignacio
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio
dc.date.available
2020-11-24T15:05:43Z
dc.date.issued
2019-08
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Olivera, Daniela Flavia; Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Kinetic modeling of meat color evolution during heating; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 49; 2; 8-2019; 131-136
dc.identifier.issn
0327-0793
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118858
dc.description.abstract
During cooking, both temperature and time have a large effect on physical properties of meat, mainly due to protein denaturation. This work intends to evaluate a computer vision system to measure color changes and to develop a kinetic model to predict them during meat cooking. Pieces of semitendinosus muscle were heated by immersion in a thermostatic bath at constant temperature (from 40 to 100 ºC). Superficial color was measured using a computer vision system (CVS) and a colorimeter, and represented by means of the CIEL*a*b* color space. A kinetic model was developed to describe color changes during heating. The correlation coefficient between experimental and predicted values was 0.998 for colorimeter and 0.987 for CVS values. In addition, the dependence with the temperature of the fitting parameters was determined. The kinetic constants present a typical Arrhenius dependence. These results encourage coupling the kinetic model to a cooking model previously developed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
MEAT
dc.subject
COLOR KINETICS
dc.subject
COOKING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Kinetic modeling of meat color evolution during heating
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T16:14:15Z
dc.identifier.eissn
1851-8796
dc.journal.volume
49
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
131-136
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Bahia Blanca
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Latin American Applied Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://laar.plapiqui.edu.ar/OJS/index.php/laar/article/view/34
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