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dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Olivera, Daniela Flavia  
dc.contributor.author
Segura, Luis Ignacio  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.date.available
2020-11-24T15:05:43Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Olivera, Daniela Flavia; Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Kinetic modeling of meat color evolution during heating; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 49; 2; 8-2019; 131-136  
dc.identifier.issn
0327-0793  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118858  
dc.description.abstract
During cooking, both temperature and time have a large effect on physical properties of meat, mainly due to protein denaturation. This work intends to evaluate a computer vision system to measure color changes and to develop a kinetic model to predict them during meat cooking. Pieces of semitendinosus muscle were heated by immersion in a thermostatic bath at constant temperature (from 40 to 100 ºC). Superficial color was measured using a computer vision system (CVS) and a colorimeter, and represented by means of the CIEL*a*b* color space. A kinetic model was developed to describe color changes during heating. The correlation coefficient between experimental and predicted values was 0.998 for colorimeter and 0.987 for CVS values. In addition, the dependence with the temperature of the fitting parameters was determined. The kinetic constants present a typical Arrhenius dependence. These results encourage coupling the kinetic model to a cooking model previously developed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
MEAT  
dc.subject
COLOR KINETICS  
dc.subject
COOKING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Kinetic modeling of meat color evolution during heating  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:14:15Z  
dc.identifier.eissn
1851-8796  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
131-136  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Bahia Blanca  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Latin American Applied Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://laar.plapiqui.edu.ar/OJS/index.php/laar/article/view/34