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dc.contributor.author
Ayunta, Carolina Anabel  
dc.contributor.author
Quinzio, Claudia Marcela  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz  
dc.date.available
2020-11-24T15:04:09Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Ayunta, Carolina Anabel; Quinzio, Claudia Marcela; Puppo, Maria Cecilia; Iturriaga, Laura Beatriz; Physicochemical properties of caprine and commercial bovine whey protein concentrate; Springer; Journal of Food Measurement and Characterization; 6-2019; 1-11  
dc.identifier.issn
2193-4126  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118857  
dc.description.abstract
Whey protein from caprine milk, a by-product of cheese manufacturing, was recovered by ultrafiltration technology and dried by lyophilization. A caprine whey protein concentrate (WPCc) with 64.60% of protein content was prepared. The physicochemical properties of WPCc samples under different solutions (water or 0.1 M NaCl aqueous solution) and thermal conditions (25 °C and treatment at 90 °C for 30 min) were evaluated and compared with commercial bovine whey protein concentrate (WPCb). The chemical composition and the amino acid profiles were also determined. Both WPCc and WPCb showed high solubility in 0.1 M NaCl (almost 100%) and low solubility (38%) under heat treatment and at pH 5 (close to the isoelectric point). WPCc had a greater content of free sulfhydryl groups and higher positive and negative zeta potentials at extreme pH values than WPCb; however, the surface hydrophobicity of WPCc was lower. With respect to bovine whey protein concentrate, the caprine whey proteins presented higher amounts of basic amino acid and also of isoleucine, methionine, glycine and histidine. Results obtained in this work indicated that the caprine whey protein concentrate presents good and similar physicochemical properties to those observed for bovine whey protein concentrate and that it could be used for the same food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CAPRINE WHEY PROTEIN CONCENTRATE  
dc.subject
ULTRAFILTRATION  
dc.subject
AMINOACID CONTENT  
dc.subject
PROTEIN CHARCTERIZATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical properties of caprine and commercial bovine whey protein concentrate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:13:49Z  
dc.identifier.eissn
2193-4134  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York City  
dc.description.fil
Fil: Ayunta, Carolina Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quinzio, Claudia Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11694-019-00194-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-019-00194-5