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dc.contributor.author
Ayunta, Carolina Anabel
dc.contributor.author
Quinzio, Claudia Marcela
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz
dc.date.available
2020-11-24T15:04:09Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Ayunta, Carolina Anabel; Quinzio, Claudia Marcela; Puppo, Maria Cecilia; Iturriaga, Laura Beatriz; Physicochemical properties of caprine and commercial bovine whey protein concentrate; Springer; Journal of Food Measurement and Characterization; 6-2019; 1-11
dc.identifier.issn
2193-4126
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118857
dc.description.abstract
Whey protein from caprine milk, a by-product of cheese manufacturing, was recovered by ultrafiltration technology and dried by lyophilization. A caprine whey protein concentrate (WPCc) with 64.60% of protein content was prepared. The physicochemical properties of WPCc samples under different solutions (water or 0.1 M NaCl aqueous solution) and thermal conditions (25 °C and treatment at 90 °C for 30 min) were evaluated and compared with commercial bovine whey protein concentrate (WPCb). The chemical composition and the amino acid profiles were also determined. Both WPCc and WPCb showed high solubility in 0.1 M NaCl (almost 100%) and low solubility (38%) under heat treatment and at pH 5 (close to the isoelectric point). WPCc had a greater content of free sulfhydryl groups and higher positive and negative zeta potentials at extreme pH values than WPCb; however, the surface hydrophobicity of WPCc was lower. With respect to bovine whey protein concentrate, the caprine whey proteins presented higher amounts of basic amino acid and also of isoleucine, methionine, glycine and histidine. Results obtained in this work indicated that the caprine whey protein concentrate presents good and similar physicochemical properties to those observed for bovine whey protein concentrate and that it could be used for the same food applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CAPRINE WHEY PROTEIN CONCENTRATE
dc.subject
ULTRAFILTRATION
dc.subject
AMINOACID CONTENT
dc.subject
PROTEIN CHARCTERIZATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical properties of caprine and commercial bovine whey protein concentrate
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T16:13:49Z
dc.identifier.eissn
2193-4134
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York City
dc.description.fil
Fil: Ayunta, Carolina Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quinzio, Claudia Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11694-019-00194-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-019-00194-5
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