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dc.contributor.author
Ruiz, María Julia
dc.contributor.author
Etcheverría, Analía Inés
dc.contributor.author
Padola, Nora Lía
dc.contributor.author
Krüger, Alejandra
dc.contributor.author
Medina, Luis
dc.date.available
2020-11-24T10:40:35Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Ruiz, María Julia; Etcheverría, Analía Inés; Padola, Nora Lía; Krüger, Alejandra; Medina, Luis; Massive sequencing of artisan cheeses from raw sheep's milk; MedCrave; Journal of Applied Biotechnology & Bioengineering; 6; 9-2019; 230-240
dc.identifier.issn
2572-8466
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118808
dc.description.abstract
Lactic acid bacteria (LAB) are used in the food industry to confer aromatic characteristicsand their antibacterial capacity. In this study the native flora of LAB that participates in thetraditional fermentation of semi-hard cheeses made with raw sheep?s milk from the regionof Andalusia, Spain was analyzed. Three samples of four different commercial cheeses weretaken. Massive sequencing was carried out to identify the lactic and accompanying flora.Predominant lactic flora was Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillusparacasei and Lactococcus raffinolactis, and to a lesser extent other species of the generaLactobacillus, Streptococcus, Pediococcus and Leuconestoc. The accompanying florawas composed of species of the genera Mycoplasma, Pseudomonas, Acinetobacter,Chryseobacterium, Mannheimia, Trueperella, Enterococcus, Vibrio, Serratia, Macrococcus,Staphylococcus, Massilia, Flavobacterium, Yersinia, Gallaecimonas, Hafnia, Leclercia,Obesumbacterium, Morganella and Kluyvera. These results show that modern moleculartechniques are very good tools to identify natural LABs of artisanal dairy products.The characterization of the native flora of the artisanal cheese allows us to evaluate themicrobiological diversity of the natural population of LAB and the symbiosis with anothertype of flora.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MedCrave
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARTISAN CHEESE
dc.subject
METAGENOMIC
dc.subject
BACTERIA
dc.subject
PASTEURIZED MILK
dc.subject.classification
Biotecnología relacionada con la Salud
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Massive sequencing of artisan cheeses from raw sheep's milk
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T15:57:44Z
dc.journal.volume
6
dc.journal.pagination
230-240
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Krüger, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Luis. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Biotechnology & Bioengineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://medcraveonline.com/JABB/JABB-06-00198.pdf
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