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dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Ghibaudo, María Florencia
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.date.available
2020-11-18T17:53:07Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
Gerbino, Oscar Esteban; Ghibaudo, María Florencia; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Hugo, Ayelen Amelia; Probiotics, Galacto-oligosaccharides, and zinc antagonize biological effects of enterohaemorrhagic Escherichia coli on cultured cells and brine shrimp model; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 128; 109435; 12-2019; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118621
dc.description.abstract
The effect of GOS, Zn, and two probiotic strains (Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 and Lactobacillus kefiri CIDCA 8348) against EHEC biological effects was studied using Vero cells and Artemia nauplii to evaluate its toxicity, and Caco 2 cells, to evaluate its adherence. GOS, Zn, and GOS-Zn decreased the cytotoxic effect of EHEC supernatants on Vero cells. The addition of L. plantarum CIDCA 83114 and L kefiri CIDCA 8348 did not have a significant protective effect against EHEC supernatants. Only one negative interaction between L. kefiri CIDCA 8348 and Zn was observed on Vero cells. In the case of Artemia nauplii, an increase in survival was also observed when GOS and GOS-Zn were added. Zinc was the most effective element to inhibit EHEC adherence to Caco cells. L. plantarum CIDCA 83114 and L. kefiri CIDCA 8348 were not able to reduce significantly per se the adherence of the pathogen to Caco-2/TC7 cells. The beneficial effect of probiotics, GOS, and Zn against EHEC biological toxicity supports their incorporation into functional foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ADHESION
dc.subject
BRINE SHRIMP
dc.subject
CYTOTOXICITY
dc.subject
E. COLI EHEC
dc.subject
GOS
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
ZINC
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Probiotics, Galacto-oligosaccharides, and zinc antagonize biological effects of enterohaemorrhagic Escherichia coli on cultured cells and brine shrimp model
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T16:13:43Z
dc.journal.volume
128
dc.journal.number
109435
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ghibaudo, María Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643820304242
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109435
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