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dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.contributor.author
Ghibaudo, María Florencia  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia  
dc.date.available
2020-11-18T17:53:07Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
Gerbino, Oscar Esteban; Ghibaudo, María Florencia; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Hugo, Ayelen Amelia; Probiotics, Galacto-oligosaccharides, and zinc antagonize biological effects of enterohaemorrhagic Escherichia coli on cultured cells and brine shrimp model; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 128; 109435; 12-2019; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118621  
dc.description.abstract
The effect of GOS, Zn, and two probiotic strains (Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 and Lactobacillus kefiri CIDCA 8348) against EHEC biological effects was studied using Vero cells and Artemia nauplii to evaluate its toxicity, and Caco 2 cells, to evaluate its adherence. GOS, Zn, and GOS-Zn decreased the cytotoxic effect of EHEC supernatants on Vero cells. The addition of L. plantarum CIDCA 83114 and L kefiri CIDCA 8348 did not have a significant protective effect against EHEC supernatants. Only one negative interaction between L. kefiri CIDCA 8348 and Zn was observed on Vero cells. In the case of Artemia nauplii, an increase in survival was also observed when GOS and GOS-Zn were added. Zinc was the most effective element to inhibit EHEC adherence to Caco cells. L. plantarum CIDCA 83114 and L. kefiri CIDCA 8348 were not able to reduce significantly per se the adherence of the pathogen to Caco-2/TC7 cells. The beneficial effect of probiotics, GOS, and Zn against EHEC biological toxicity supports their incorporation into functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ADHESION  
dc.subject
BRINE SHRIMP  
dc.subject
CYTOTOXICITY  
dc.subject
E. COLI EHEC  
dc.subject
GOS  
dc.subject
LACTOBACILLI  
dc.subject
ZINC  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Probiotics, Galacto-oligosaccharides, and zinc antagonize biological effects of enterohaemorrhagic Escherichia coli on cultured cells and brine shrimp model  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:13:43Z  
dc.journal.volume
128  
dc.journal.number
109435  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ghibaudo, María Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643820304242  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109435