Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Manera, Camila
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Olguin, Nair Temis
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Delfederico, Lucrecia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bibiloni, Baltasar Horacio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Valdés la Hens, Danay
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2020-11-17T15:21:14Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Manera, Camila; Olguin, Nair Temis; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Delfederico, Lucrecia; et al.; Survival and implantation of indigenous psychrotrophic Oenococcus oeni strains during malolactic fermentation in a Patagonian Pinot noir wine; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 108; 2-2019; 353-360
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118520
dc.description.abstract
Spontaneous malolactic fermentation (MLF) in the North Patagonian region of Argentina may have to bear low environmental temperatures, an important stress factor for the lactic acid bacteria (LAB) that conduct this process. Thus, inducing MLF by inoculation of a native starter culture able to lead this biological process at low temperatures is encouraged because it would allow preserving the regional character of the wine. The goal of this work was to obtain autochthonous Oenococcus oeni strains able to consume L-malic acid when MLF takes place at temperatures lower than 15 °C. Among the psychrotrophic isolates obtained from a Pinot noir wine, sixteen O. oeni strains were identified by sequencing the 16S rRNA gene and typing by RAPD PCR, allowing the differentiation of five genotypic groups. After the evaluation of the viability and metabolic performance of the strains in sterile wine at low temperatures, strains UNQOe4 and UNQOe19 were selected to evaluate their behavior in a non-sterile wine at 4 and 10 °C. The strains selected showed good implantation capacity and were able to successfully conduct MLF, suggesting that their use as starter cultures is suitable to improve this biological process in a wine region where environmental temperatures can be low.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
MALOLACTIC FERMENTATION
dc.subject
OENOCOCCUS OENI
dc.subject
PATAGONIAN WINE
dc.subject
PSYCHROTROPHIC CAPACITY
dc.subject
WINE IMPLANTATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Survival and implantation of indigenous psychrotrophic Oenococcus oeni strains during malolactic fermentation in a Patagonian Pinot noir wine
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-16T20:31:55Z
dc.journal.volume
108
dc.journal.pagination
353-360
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Manera, Camila. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olguin, Nair Temis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Delfederico, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bibiloni, Baltasar Horacio. No especifíca;
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valdés la Hens, Danay. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643819301598
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.063
Archivos asociados