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dc.contributor.author
Mufari, Jesica Romina
dc.contributor.author
Gorostegui, Horacio Adrián
dc.contributor.author
Miranda Villa, Patricia Paola
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía
dc.contributor.author
Calandri, Edgardo Luis
dc.date.available
2020-11-16T16:47:20Z
dc.date.issued
2019-11-25
dc.identifier.citation
Mufari, Jesica Romina; Gorostegui, Horacio Adrián; Miranda Villa, Patricia Paola; Bergesse, Antonella Estefanía; Calandri, Edgardo Luis; Oxidative Stability and Characterization of Quinoa Oil Extracted from Wholemeal and Germ Flours; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 97; 1; 25-11-2019; 57-66
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/118422
dc.description.abstract
Quinoa seeds are a source of lipids of great quality, and they highlight the content and composition of fatty acids and the presence of antioxidants such as tocopherols. Solvent extraction of quinoa oils was carried out from two matrices (wholemeal and germ flours), and in both cases, the extraction performance, physical–chemical characteristics, and oxidative stability were determined. Oxidative stability of the oil was assessed using an accelerated aging experiment under storage conditions at 60 °C for 12 days, in which the following parameters were measured: peroxide value, acid value, conjugated dienes and trienes, and scavenging radical capacity. Germ flour showed greater extraction yields (27.30 ± 0.15 g/100 g) compared to wholemeal (5.88 ± 0.02 g/100 g). Both oils presented similar physicochemical parameters, although the tocopherol content was higher in the oil extracted from germ flour (1354 vs. 735 mg/kg oil). At the same time, wholemeal oil showed a superior oxidative stability; hence, the wet milled process produces a minor impact on the compounds responsible for protection against lipid oxidation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
QUINOA OIL
dc.subject
WET MILLING
dc.subject
GERM
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY
dc.subject
TOCOPHEROLS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Oxidative Stability and Characterization of Quinoa Oil Extracted from Wholemeal and Germ Flours
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-11T19:23:21Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.volume
97
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
57-66
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Mufari, Jesica Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gorostegui, Horacio Adrián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Formosa. Facultad de Cs.de la Salud. Laboratorio de Investigación En Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miranda Villa, Patricia Paola. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Calandri, Edgardo Luis. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/aocs.12308
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12308
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