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dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine  
dc.contributor.author
Laguens, Martín R.  
dc.contributor.author
Copparoni, Guido  
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Marra, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario  
dc.date.available
2020-11-05T19:05:31Z  
dc.date.issued
2015-09  
dc.identifier.citation
Sedan, Daniela Yazmine; Laguens, Martín R.; Copparoni, Guido; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Giannuzzi, Leda; et al.; Hepatic and intestine alterations in mice after prolonged exposure to low oral doses of Microcystin-LR; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Toxicon; 104; 9-2015; 26-33  
dc.identifier.issn
0041-0101  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117719  
dc.description.abstract
Oral intake of Microcystin-LR (MC-LR) is the principal route of exposure to this toxin, with prolonged exposure leading to liver damage of unspecific symptomatology. The aim of the present paper was therefore to investigate the liver and intestine damage generated by prolonged oral exposure to low MC-LR doses (50 and 100 μg MC-LR/kg body weight, administrated every 48 h during a month) in a murine model. We found alterations in TBARS, SOD activity and glutathione content in liver and intestine of mice exposed to both doses of MC-LR. Furthermore, the presence of MC-LR was detected in both organs. We also found hepatic steatosis (3.6 ± 0.6% and 15.3 ± 1.6%) and a decrease in intraepithelial lymphocytes (28.7 ± 5.0% and 44.2 ± 8.7%) in intestine of 50- and 100-μg MC-LR/kg treated animals, respectively. This result could have important implications for mucosal immunity, since intraepithelial lymphocytes are the principal effectors of this system. Our results indicate that prolonged oral exposure at 50 μg MC-LR/kg every 48 h generates significant damage not only in liver but also in intestine. This finding calls for a re-appraisal of the currently accepted NOAEL (No Observed Adverse Effect Level), 40 μg MC-LR/kg body weight, used to derive the guideline value for MC-LR in drinking water.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
INTRAEPITHELIAL LYMPHOCYTES  
dc.subject
MICROCYSTIN-LR  
dc.subject
ORAL EXPOSURE  
dc.subject
PROLONGED INTOXICATION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Hepatic and intestine alterations in mice after prolonged exposure to low oral doses of Microcystin-LR  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-27T17:48:08Z  
dc.identifier.eissn
1879-3150  
dc.journal.volume
104  
dc.journal.pagination
26-33  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laguens, Martín R.. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias médicas. Cátedra de Patología Ii; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Copparoni, Guido. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marra, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Toxicon  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.toxicon.2015.07.011  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041010115300209