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dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine
dc.contributor.author
Laguens, Martín R.
dc.contributor.author
Copparoni, Guido
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Marra, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario
dc.date.available
2020-11-05T19:05:31Z
dc.date.issued
2015-09
dc.identifier.citation
Sedan, Daniela Yazmine; Laguens, Martín R.; Copparoni, Guido; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Giannuzzi, Leda; et al.; Hepatic and intestine alterations in mice after prolonged exposure to low oral doses of Microcystin-LR; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Toxicon; 104; 9-2015; 26-33
dc.identifier.issn
0041-0101
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117719
dc.description.abstract
Oral intake of Microcystin-LR (MC-LR) is the principal route of exposure to this toxin, with prolonged exposure leading to liver damage of unspecific symptomatology. The aim of the present paper was therefore to investigate the liver and intestine damage generated by prolonged oral exposure to low MC-LR doses (50 and 100 μg MC-LR/kg body weight, administrated every 48 h during a month) in a murine model. We found alterations in TBARS, SOD activity and glutathione content in liver and intestine of mice exposed to both doses of MC-LR. Furthermore, the presence of MC-LR was detected in both organs. We also found hepatic steatosis (3.6 ± 0.6% and 15.3 ± 1.6%) and a decrease in intraepithelial lymphocytes (28.7 ± 5.0% and 44.2 ± 8.7%) in intestine of 50- and 100-μg MC-LR/kg treated animals, respectively. This result could have important implications for mucosal immunity, since intraepithelial lymphocytes are the principal effectors of this system. Our results indicate that prolonged oral exposure at 50 μg MC-LR/kg every 48 h generates significant damage not only in liver but also in intestine. This finding calls for a re-appraisal of the currently accepted NOAEL (No Observed Adverse Effect Level), 40 μg MC-LR/kg body weight, used to derive the guideline value for MC-LR in drinking water.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INTRAEPITHELIAL LYMPHOCYTES
dc.subject
MICROCYSTIN-LR
dc.subject
ORAL EXPOSURE
dc.subject
PROLONGED INTOXICATION
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Hepatic and intestine alterations in mice after prolonged exposure to low oral doses of Microcystin-LR
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-27T17:48:08Z
dc.identifier.eissn
1879-3150
dc.journal.volume
104
dc.journal.pagination
26-33
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Laguens, Martín R.. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias médicas. Cátedra de Patología Ii; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copparoni, Guido. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marra, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Toxicon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.toxicon.2015.07.011
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041010115300209
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