Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Marfil, Maria Jimena  
dc.contributor.author
Huertas, Pablo Sebastián  
dc.contributor.author
Garbaccio, Sergio Gabriel  
dc.contributor.author
Barandiaran, Soledad  
dc.contributor.author
Martinez Vivot, Marcela  
dc.contributor.author
Garro, Carlos  
dc.contributor.author
Alonso, Bernardo  
dc.contributor.author
Eirin, Maria Emilia  
dc.contributor.author
Zumárraga, Martín José  
dc.date.available
2020-11-04T20:37:44Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Marfil, Maria Jimena; Huertas, Pablo Sebastián; Garbaccio, Sergio Gabriel; Barandiaran, Soledad; Martinez Vivot, Marcela; et al.; Detection of Viable Mycobacterium bovis in Lungs and Livers Sold in Butchers' Shops in Buenos Aires, Argentina; Mary Ann Liebert; Foodborne Pathogens And Disease; 15; 12; 12-2018; 758-762  
dc.identifier.issn
1535-3141  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117652  
dc.description.abstract
Although Mycobacterium bovis is the major etiological agent of tuberculosis in bovines, it can infect other mammalians. Previously reported cases of tuberculosis caused by M. bovis in cats from the Autonomous City of Buenos Aires (CABA) led to the conclusion that the main source of infection for these felines was the ingestion of raw bovine lungs. Thus, for this study, we collected samples of bovine viscera from butchers' shops of the Greater Buenos Aires (GBA) and the CABA to assess presence and viability of these mycobacteria in bovine lungs (including the lymph nodes) and livers. We analyzed 216 different samples and obtained 5 isolates of M. bovis (4 from lungs and 1 from liver) by culture analysis. We also confirmed the presence of different isolates by polymerase chain reaction, spoligotyping, and MIRU-VNTR assays. The results obtained in this work emphasizes the need of social education for food hygiene, and to change the habit of feeding pets with raw viscera, which carries the risk of epizootic and zoonotic transmission. Moreover, control and eradication programs of bovine tuberculosis should be strengthened and improved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Mary Ann Liebert  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MYCOBACTERIUM BOVIS  
dc.subject
CULTURE  
dc.subject
MOLECULAR TYPING  
dc.subject
BUTCHERS´ SHOP  
dc.subject
CULTURE  
dc.subject
MOLECULAR TYPING  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Detection of Viable Mycobacterium bovis in Lungs and Livers Sold in Butchers' Shops in Buenos Aires, Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-02T17:05:59Z  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
758-762  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Marfil, Maria Jimena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Huertas, Pablo Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garbaccio, Sergio Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barandiaran, Soledad. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez Vivot, Marcela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garro, Carlos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Bernardo. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimento. Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Eirin, Maria Emilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zumárraga, Martín José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Foodborne Pathogens And Disease  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/fpd.2018.2467  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/fpd.2018.2467