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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.date.available
2020-11-04T15:41:17Z  
dc.date.issued
2020-03  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; Pyropia columbina phycocolloids as microencapsulating material improve bioaccessibility of brewers’ spent grain peptides with ACE-I inhibitory activity; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 3; 3-2020; 1311-1317  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117610  
dc.description.abstract
The effects of wall hydrocolloids on delivery and bioaccessibility of encapsulated brewers’ spent grain ACE‐I inhibitory peptides after simulated gastrointestinal digestion were assessed. Microencapsulation of peptides was carried out by spray drying using locust bean gum, P. columbina phycocolloids, or its mixtures as wall materials. Microcapsules presented round external surfaces with some concavities, negative surface charge and encapsulation efficiencies higher than 90%. The incorporation of phycocolloids to formulations increased the encapsulation efficiency, negative surface charge and resistance against digestive enzymes of microcapsules. Encapsulated peptides with P. columbina phycocolloids showed lower IC50 value of ACE‐I inhibition than un‐encapsulated peptides (2.4 ± 0.2 vs. 7.2 ± 0.3 mg mL−1 protein), but higher than that obtained for hydrolysate (1.5 ± 0.2 mg mL−1 protein), indicating a 75% protection of bioactivity. Electrostatic and hydrophobic interactions between P. columbina phycocolloids and brewers’ spent grain peptides could be implicated in the protection of peptides during gastrointestinal digestion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Brewers spent grain ACE-I inhibitory peptides  
dc.subject
Spray-drying microencapsulation  
dc.subject
In vitro gastrointestinal digestion  
dc.subject
Phycocolloids  
dc.subject
Locust bean gum  
dc.subject
Red sea-weeds  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pyropia columbina phycocolloids as microencapsulating material improve bioaccessibility of brewers’ spent grain peptides with ACE-I inhibitory activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-27T17:49:59Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1311-1317  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14397  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14397