Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.date.available
2020-11-04T15:41:17Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; Pyropia columbina phycocolloids as microencapsulating material improve bioaccessibility of brewers’ spent grain peptides with ACE-I inhibitory activity; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 3; 3-2020; 1311-1317
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117610
dc.description.abstract
The effects of wall hydrocolloids on delivery and bioaccessibility of encapsulated brewers’ spent grain ACE‐I inhibitory peptides after simulated gastrointestinal digestion were assessed. Microencapsulation of peptides was carried out by spray drying using locust bean gum, P. columbina phycocolloids, or its mixtures as wall materials. Microcapsules presented round external surfaces with some concavities, negative surface charge and encapsulation efficiencies higher than 90%. The incorporation of phycocolloids to formulations increased the encapsulation efficiency, negative surface charge and resistance against digestive enzymes of microcapsules. Encapsulated peptides with P. columbina phycocolloids showed lower IC50 value of ACE‐I inhibition than un‐encapsulated peptides (2.4 ± 0.2 vs. 7.2 ± 0.3 mg mL−1 protein), but higher than that obtained for hydrolysate (1.5 ± 0.2 mg mL−1 protein), indicating a 75% protection of bioactivity. Electrostatic and hydrophobic interactions between P. columbina phycocolloids and brewers’ spent grain peptides could be implicated in the protection of peptides during gastrointestinal digestion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Brewers spent grain ACE-I inhibitory peptides
dc.subject
Spray-drying microencapsulation
dc.subject
In vitro gastrointestinal digestion
dc.subject
Phycocolloids
dc.subject
Locust bean gum
dc.subject
Red sea-weeds
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Pyropia columbina phycocolloids as microencapsulating material improve bioaccessibility of brewers’ spent grain peptides with ACE-I inhibitory activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-27T17:49:59Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1311-1317
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14397
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14397
Archivos asociados