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dc.contributor.author
Langer, Silvia Estefanía  
dc.contributor.author
Marina, María  
dc.contributor.author
Burgos, Jose Luis  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Villarreal, Natalia Marina  
dc.date.available
2020-11-02T14:26:42Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Langer, Silvia Estefanía; Marina, María; Burgos, Jose Luis; Martinez, Gustavo Adolfo; Civello, Pedro Marcos; et al.; Calcium chloride treatment modifies cell wall metabolism and activates defense responses in strawberry fruit (Fragaria × ananassa, Duch); John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 8; 6-2019; 4003-4010  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117388  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Fruit dips in calcium ions solutions have been shown as an effective treatment to extend strawberries (Fragaria × ananassa, Duch) quality during storage. In the present work, strawberry fruit were treated with 10 g L−1 calcium chloride solution and treatment effects on cell wall enzymes activities and the expression of encoding genes, as well as enzymes involved in fruit defense responses were investigated. RESULTS: Calcium treatment enhanced pectin methylesterase activity while inhibited those corresponding to pectin hydrolases as polygalacturonase and β-galactosidase. The expression of key genes for strawberry pectin metabolism was up-regulated (for FaPME1) and down-regulated (for FaPG1, FaPLB, FaPLC, FaβGal1 and FaAra1) by calcium dips. In agreement, a higher firmness level and ionically-bound pectins (IBPs) amount were detected in calcium-treated fruit compared with controls. The in vitro and in vivo growth rate of fungal pathogen Botrytis cinerea was limited by calcium treatment. Moreover, the activities of polyphenol oxidases, chitinases, peroxidases and β-1,3-glucanases were enhanced by calcium ion dips. CONCLUSION: News insights concerning the biochemical and molecular basis of cell wall preservation and resistance to fungal pathogens on calcium-treated strawberries are provided.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CALCIUM CHLORIDE  
dc.subject
CELL WALL METABOLISM  
dc.subject
FRUIT DEFENSE  
dc.subject
PECTINS  
dc.subject
STRAWBERRY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Calcium chloride treatment modifies cell wall metabolism and activates defense responses in strawberry fruit (Fragaria × ananassa, Duch)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-27T17:24:39Z  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
4003-4010  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Langer, Silvia Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marina, María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Burgos, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villarreal, Natalia Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.9626  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/jsfa.9626