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dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen  
dc.contributor.author
Batistela, Virginia Alejandra  
dc.contributor.author
Correa Olivar, Gabriela Alejandra  
dc.contributor.author
Ferrado, Joana Belén  
dc.contributor.author
Sadiq, Sohaib  
dc.contributor.author
Ahmed, Hafiz I.  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Vera Candioti, Luciana  
dc.contributor.author
Laws, Andrew P.  
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda  
dc.date.available
2020-10-28T20:13:31Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Ale, Elisa Carmen; Batistela, Virginia Alejandra; Correa Olivar, Gabriela Alejandra; Ferrado, Joana Belén; Sadiq, Sohaib; et al.; Statistical optimisation of the exopolysaccharide production by Lactobacillus fermentum Lf2 and analysis of its chemical composition; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 73; 1; 2-2020; 76-87  
dc.identifier.issn
1364-727X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117099  
dc.description.abstract
Lactobacillus fermentum Lf2 produces high amounts of exopolysaccharides (EPS) (~1 g/L) with demonstrated functional and technological roles when applied as a food ingredient in dairy matrices, properties that made these EPS interesting in comparison with other similar molecules from lactic acid bacteria (LAB). Those characteristics encouraged us to optimise the production. The EPS extract is composed of a high molecular mass β-glucan and a medium molecular mass heteroglycan. In the present work, the optimal conditions that doubled the EPS yield using a semidefined medium (SDM, 0.63% yeast nitrogen base, 0.53% bacto casitone, 0.53% ammonium citrate, 6.25% sucrose, pH 6.5) were found by means of response surface methodology (RSM). The chemical characterisation indicated that under optimised conditions the synthesis of the heteroglycan was favoured compared with that of the β-glucan.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION  
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDES  
dc.subject
LACTOBACILLUS FERMENTUM  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject
STATISTICAL OPTIMISATION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Statistical optimisation of the exopolysaccharide production by Lactobacillus fermentum Lf2 and analysis of its chemical composition  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-14T21:24:07Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
76-87  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Batistela, Virginia Alejandra. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa Olivar, Gabriela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrado, Joana Belén. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sadiq, Sohaib. University Of Huddersfield; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Ahmed, Hafiz I.. University Of Huddersfield; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vera Candioti, Luciana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laws, Andrew P.. University Of Huddersfield; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0307.12639  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12639