Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen
dc.contributor.author
Batistela, Virginia Alejandra
dc.contributor.author
Correa Olivar, Gabriela Alejandra
dc.contributor.author
Ferrado, Joana Belén
dc.contributor.author
Sadiq, Sohaib
dc.contributor.author
Ahmed, Hafiz I.
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Vera Candioti, Luciana
dc.contributor.author
Laws, Andrew P.
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.date.available
2020-10-28T20:13:31Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Ale, Elisa Carmen; Batistela, Virginia Alejandra; Correa Olivar, Gabriela Alejandra; Ferrado, Joana Belén; Sadiq, Sohaib; et al.; Statistical optimisation of the exopolysaccharide production by Lactobacillus fermentum Lf2 and analysis of its chemical composition; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 73; 1; 2-2020; 76-87
dc.identifier.issn
1364-727X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117099
dc.description.abstract
Lactobacillus fermentum Lf2 produces high amounts of exopolysaccharides (EPS) (~1 g/L) with demonstrated functional and technological roles when applied as a food ingredient in dairy matrices, properties that made these EPS interesting in comparison with other similar molecules from lactic acid bacteria (LAB). Those characteristics encouraged us to optimise the production. The EPS extract is composed of a high molecular mass β-glucan and a medium molecular mass heteroglycan. In the present work, the optimal conditions that doubled the EPS yield using a semidefined medium (SDM, 0.63% yeast nitrogen base, 0.53% bacto casitone, 0.53% ammonium citrate, 6.25% sucrose, pH 6.5) were found by means of response surface methodology (RSM). The chemical characterisation indicated that under optimised conditions the synthesis of the heteroglycan was favoured compared with that of the β-glucan.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDES
dc.subject
LACTOBACILLUS FERMENTUM
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject
STATISTICAL OPTIMISATION
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Statistical optimisation of the exopolysaccharide production by Lactobacillus fermentum Lf2 and analysis of its chemical composition
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-14T21:24:07Z
dc.journal.volume
73
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
76-87
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Batistela, Virginia Alejandra. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa Olivar, Gabriela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrado, Joana Belén. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sadiq, Sohaib. University Of Huddersfield; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Ahmed, Hafiz I.. University Of Huddersfield; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vera Candioti, Luciana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Laws, Andrew P.. University Of Huddersfield; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0307.12639
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12639
Archivos asociados