Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ramonda, María Belén  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Bernal, Susana Margarita  
dc.contributor.author
Fernández, V.  
dc.contributor.author
Zalazar, Carlos Antonio  
dc.date.available
2020-10-28T19:46:05Z  
dc.date.issued
2008-12  
dc.identifier.citation
Ramonda, María Belén; Perotti, Maria Cristina; Bernal, Susana Margarita; Fernández, V.; Zalazar, Carlos Antonio; Cremoso cheese: prediction of ripening time using physicochemical parameters and multivariate statistical techniques; Chiriotti Editori; Italian Journal Of Food Science; 20; 2; 12-2008; 151-160  
dc.identifier.issn
1120-1770  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117093  
dc.description.abstract
Physicochemical parameters were used to study the ripening evolution in Cremoso cheese. Twenty-eight cheeses manufactured in different seasons and ripened for 30 days were obtained from two nearby factories. Using principal components analysis (PCA), cheese samples were grouped by ripening time, mainly according to PC1. The high loading values of %pH4.6-SN/TN, %TCA-SN/TN, %PTA-SN/TN and the aS1-I-casein/(aS1-casein + aS1-I-casein) ratio on factor 1 indicate that these variables are the most important for grouping cheeses according to ripening time. Using Partial Least Squares Regression (PLS) based on physicochemical parameters selected by PCA, a good model for predicting the ripening time of Cremoso cheese was developed. This model includes parameters of moderate, simple, and fast analyses and has an error of estimation of 2 days.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Chiriotti Editori  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Cremoso cheese: prediction of ripening time using physicochemical parameters and multivariate statistical techniques  
dc.title
Predizione del tempo di maturazione di formaggi cremosi impiegando parametri chimico-fisici e tecniche statistiche multivariate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-14T21:25:21Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
151-160  
dc.journal.pais
Italia  
dc.journal.ciudad
Pinerolo  
dc.description.fil
Fil: Ramonda, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Susana Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zalazar, Carlos Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
Italian Journal Of Food Science