Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Perovic, Nilda R.  
dc.contributor.author
Defagó, Maria D.  
dc.contributor.author
Aguinaldo, Anabel  
dc.contributor.author
Joekes, Silvia  
dc.contributor.author
Actis, Adriana Beatriz  
dc.date.available
2017-01-18T21:06:15Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Perovic, Nilda R.; Defagó, Maria D.; Aguinaldo, Anabel; Joekes, Silvia; Actis, Adriana Beatriz; Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire to assess lipid and phytochemical intake; Universidad Nacional de Córdoba; Revista de la Facultad de Ciencias Médicas; 72; 2; -1-2015; 69-77  
dc.identifier.issn
0014-6722  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11610  
dc.description.abstract
Background: epidemiological studies have been related food intake with the incidence of nontransmissible chronic diseases. Objective: the purpose of the present study was to analyze the validity and reproducibility of a food frequency questionnaire (FFQ) aimed at assessing lipid and phytochemical intake. Material and Methods: FFQ was administered to 45 people of both sexes, aged between 20 and 72 years old and resident in Cordoba, Argentina. The FFQ included 257 questions referring to foods, their consumption frequency and portion size. Regarding consumption of fruit and vegetables, the season was also taken into account. The questionnaire was applied at two different periods (FFQ1 and FFQ2) with a break of six months in between. As a reference, the 24-hour dietary recall was used (24HDR) three times. The mid intake of FFQ1-FFQ2, the 24HDR-FFQ2 median intake, median difference, Mean Absolute Deviation from the median differences (MAD), Wilcoxon signed rank sum test and Spearman rank order correlation coefficients were calculated to analyze the accuracy of the FFQ data. Results: the correlation coefficients for FFQ1-FFQ2 varied from 0.52 for 20:5 n3 eicosapentanoic (EPA) fatty acid to 0.89 for 4:0 butyric fatty acid (p<0.05). For 24HDR-FFQ2, the values ranged from 0.19 for lycopene to 0.93 for EPA fatty acid (p<0.05). Conclusion: the analysis carried out showed an acceptable validity and reproducibility of the FFQ, thus enabling it to be used in research relating the intake of lipids and phytochemicals and the risk of non-transmissible diseases.  
dc.description.abstract
Estudios epidemiológicos sugieren que el consumo de ciertos alimentos puede reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles (ENT). Objetivo: analizar la validez y reproducibilidad de un cuestionario de frecuencia de consumo alimentario (FFQ) destinado a evaluar la ingesta de lípidos y fitoquímicos. Material y métodos: el FFQ fue administrado a 45 personas de ambos sexos, con edades entre 20 y 72 años de edad, residentes en Córdoba, Argentina. Incluyó 257 preguntas referidas a los alimentos, su frecuencia de consumo y tamaño de la porción. Se consideró la estacionalidad para el consumo de frutas y verduras. El cuestionario se aplicó en dos períodos diferentes (FFQ1 y FFQ2) con un intervalo de seis meses y se acompañó por un recordatorio de 24 horas (24HDR) utilizado en tres periodos de tiempo. Se realizó la estimación de: ingesta promedio FFQ1- FFQ2 y 24HDR-FFQ2, diferencia de medias, desviación absoluta de diferencias de medias, prueba de los rangos con signo de Wilcoxon y test de correlación de Spearman. Resultados: los coeficientes de correlación para FFQ1-FFQ2 variaron de 0,52 para el ácido graso eicosapentanoico 20:5 n3 (EPA) a 0,89 para ácido graso butírico 4:0 (p<0,05). Para 24HDR-FFQ2, los valores de correlación oscilaron entre 0,19 para licopeno y 0,93 para el EPA (p <0,05). Conclusión: el análisis realizado mostró una validez aceptable y reproducibilidad del FFQ, permitiendo así que sea utilizado en investigaciones sobre ingesta de lípidos y fitoquímicos y el riesgo de ENT.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad Nacional de Córdoba  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dietary Recalls  
dc.subject
Food Frequency Questionnaire  
dc.subject
Validity  
dc.subject
Reproducibility  
dc.subject.classification
Epidemiología  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire to assess lipid and phytochemical intake  
dc.title
Validación y reproducibilidad de un cuestionario de frecuencia de consumo alimentario para valorar la ingesta de lípidos y fitoquímicos  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-01-17T19:20:13Z  
dc.identifier.eissn
1853-0605  
dc.journal.volume
72  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
69-77  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Córdoba  
dc.description.fil
Fil: Perovic, Nilda R.. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Defagó, Maria D.. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguinaldo, Anabel. Instituto de Educación Superior Siglo 21; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Cs.economicas. Instituto de Estadistica y Demografia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Actis, Adriana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Cordoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Médicas  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/10113