Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Londero, Alejandra  
dc.contributor.author
León Peláez, Angela  
dc.contributor.author
Diosma, Gabriela  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2017-01-18T21:01:56Z  
dc.date.issued
2014-12  
dc.identifier.citation
Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11607  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Society of Chemical Industry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Whey  
dc.subject
Poultry Feed  
dc.subject
Fungi  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Biopreservation  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-01-17T19:13:45Z  
dc.identifier.eissn
1097-0010  
dc.journal.volume
94  
dc.journal.number
15  
dc.journal.pagination
3189-3194  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of The Science Of Food And Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6669  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstract