Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Londero, Alejandra
dc.contributor.author
León Peláez, Angela
dc.contributor.author
Diosma, Gabriela
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.date.available
2017-01-18T21:01:56Z
dc.date.issued
2014-12
dc.identifier.citation
Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11607
dc.description.abstract
BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety.
RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage.
CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Society of Chemical Industry
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Whey
dc.subject
Poultry Feed
dc.subject
Fungi
dc.subject
Kefir
dc.subject
Biopreservation
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-01-17T19:13:45Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
94
dc.journal.number
15
dc.journal.pagination
3189-3194
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.journal.title
Journal Of The Science Of Food And Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6669
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstract
Archivos asociados