Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín
dc.contributor.author
Chinen, Isabel
dc.contributor.author
Miliwebsky, Elizabeth
dc.contributor.author
Rivas, Marta
dc.date.available
2020-10-16T17:30:36Z
dc.date.issued
2006-05
dc.identifier.citation
Oteiza, Juan Martín; Chinen, Isabel; Miliwebsky, Elizabeth; Rivas, Marta; Isolation and characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli from precooked sausages (morcillas); Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Food Microbiology; 23; 3; 5-2006; 283-288
dc.identifier.issn
0740-0020
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/116044
dc.description.abstract
The aim of the study was to establish the microbiological quality of morcillas, typical Argentine sausages, and to investigate the presence of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC). Between October 2001 and October 2002, a total of 100 morcilla samples were analysed. Several samples showed high levels of total aerobic mesophilic bacteria counts, molds and yeasts. The samples analysed contained Enterobacteriaceae (100%) and fecal coliforms (81%), indicating inadequate application of the thermal treatment and deficient hygiene conditions during the elaboration of the product. STEC strains were isolated from three out of 100 (3%) morcilla samples. Two strains (2%) were characterized as E. coli O157:H7 stx2+stx2vh-a/eae/EHEC-hlyA and one strain (1%), as E. coli O26:H11 stx1/eae/EHEC-hlyA. Considering both the high microbial count in all tested samples and the presence of STEC strains in three of them, morcillas should be considered a food unsafe to consume when inadequately cooked.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
STEC
dc.subject
O157
dc.subject
Blood link sausage
dc.subject
Morcilla
dc.subject
PCR
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Isolation and characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli from precooked sausages (morcillas)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:53:49Z
dc.identifier.eissn
1095-9998
dc.journal.volume
23
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
283-288
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chinen, Isabel. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miliwebsky, Elizabeth. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivas, Marta. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.journal.title
Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxf4fqft
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2005.04.003
Archivos asociados