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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-10-16T12:09:52Z  
dc.date.issued
2006-09  
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Physicochemical, Water Vapor Barrier and Mechanical Properties of Corn Starch and Chitosan Composite Films; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 58; 9; 9-2006; 453-463  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/116006  
dc.description.abstract
Biodegradable flexible films were developed from corn starch (CS) and chitosan (CH); their microstructure, mechanical and barrier properties were evaluated. Chitosan and starch blend filmogenic suspensions showed a pseudoplastic behavior, similar to that of chitosan solutions. Smooth surfaces, homogeneous and compact film structures were observed from microstructure studies using scanning electron microscopy (SEM). The addition of glycerol reduced film opacity and increased film solubility of both CS and composite CS‐CH films. Water vapor permeability values of composite CS‐CH films plasticized with glycerol ranged between 3.76 and 4.54× 10−11 g s−1 m−1 Pa−1, lower than those of the single component films. CS‐CH films were resistant and their flexibility increased with glycerol addition. Tensile strength values of CS‐CH films were comparable to those of low‐density and high‐density polyethylenes but lower than that obtained for cellophane, however, composite biodegradable films showed lower elongation at break values than the synthetic commercial ones. In conclusion, CS‐CH films can be described as biofilms with a homogeneous matrix, stable structure and interesting water barrier and mechanical properties, with great possibilities of utilization, and with the advantage of biodegradability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biodegradable composite films  
dc.subject
Corn starch  
dc.subject
Chitosan  
dc.subject
Physicochemical properties  
dc.subject
Water vapor permeability  
dc.subject
Mechanical properties  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical, Water Vapor Barrier and Mechanical Properties of Corn Starch and Chitosan Composite Films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-25T16:53:38Z  
dc.identifier.eissn
1521-379X  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
453-463  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.200500484  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5yqmwe4