Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Mali, Suzana
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria Eiras
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra

dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora

dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet

dc.date.available
2020-10-16T12:06:53Z
dc.date.issued
2006-08
dc.identifier.citation
Mali, Suzana; Grossmann, María Victoria Eiras; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources; Elsevier; Journal of Food Engineering; 75; 4; 8-2006; 453-460
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/116005
dc.description.abstract
Thermal, mechanical and barrier properties of corn, cassava and yam starch films were determined and the behavior of these three starches films under a controlled storage (64% RH and 20 °C) was compared. Glass transition (Tg) in all unplasticized films was higher than in plasticized, and during storage, Tg decreased, except for samples with 40 g glycerol/100 g starch. Crystallinity was affected by plasticizer concentration and storage time; in unplasticized samples the increase in crystallinity was higher than in plasticized ones during storage, thus, unplasticized stored samples become more brittle and less permeable during storage. Unplasticized films showed water vapor permeability (WVP) values ranged from 6.75 to 8.33 × 10−10 g m−1 s−1 Pa−1. These values decrease when glycerol content reached at 20 g/100 g starch because a more compact structure was formed and, then, at 40 g glycerol/100 g starch, WVP increased because film matrixes became less dense.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Corn
dc.subject
Cassava
dc.subject
Yam
dc.subject
Storage and biodegradable films
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:53:34Z
dc.identifier.eissn
1873-5770
dc.journal.volume
75
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
453-460
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria Eiras. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.04.031
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2yqo99y
Archivos asociados