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dc.contributor.author
Ramallo, Ana Carolina  
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana  
dc.contributor.author
Olmedo, Gabriela María  
dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès  
dc.contributor.author
Ramallo, Jackeline C.  
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea  
dc.date.available
2020-10-14T12:22:31Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Ramallo, Ana Carolina; Cerioni, Luciana; Olmedo, Gabriela María; Volentini, Sabrina Inès; Ramallo, Jackeline C.; et al.; Control of Phytophthora brown rot of lemons by pre- and postharvest applications of potassium phosphite; Springer; European Journal of Plant Pathology; 154; 4; 8-2019; 975-982  
dc.identifier.issn
0929-1873  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115830  
dc.description.abstract
Citrus Brown Rot (BR), caused by Phytophthora spp., provokes important economical losses mainly in periods of high rainfall. The management of this disease in Florida and Brazilian citrus areas, main orange growers worldwide, includes chemical control using phosphite salts. In Argentina, the world leader in lemon production, these compounds are registered only as fertilizers. In this work, the effect of potassium phosphite on different Phytophthora sp. cellular structures and the conditions to control lemon BR by it application at pre and post-harvest stages were evaluated. Phosphite inhibited in vitro the mycelial growth, the sporangia production, and the motility and germination of zoospores of a local isolate of Phytophthora citrophthora. In postharvest applications on artificially inoculated lemons, the phosphites exerted a moderate curative activity, reducing BR incidences ~25% in respect to controls. When this salt was applied a week before inoculation, BR incidences were 50–60% lower than those of controls, denoting a significant preventive activity. The application of phosphite with fungicides in commercial packingline prevented BR disease in fruit inoculated at 96 h post-treatment. In pre-harvest, two phosphite applications reduced incidences ~40–60% in lemons harvested and inoculated up to 75 d after treatment. Our data confer valuable technical information towards the use of phosphite salts against lemon BR, contributing to the pre- and postharvest management strategies of this disease.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BROWN ROT  
dc.subject
CITRUS  
dc.subject
PHYTOPHTHORA CITROPHTHORA  
dc.subject
POTASSIUM PHOSPHITE  
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Control of Phytophthora brown rot of lemons by pre- and postharvest applications of potassium phosphite  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-19T19:38:14Z  
dc.journal.volume
154  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
975-982  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Gabriela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramallo, Jackeline C.. Laboratorio de Desarrollo e Investigación; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Plant Pathology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10658-019-01717-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s10658-019-01717-y