Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Germano, Maria Jose  
dc.contributor.author
Muñoz, M. D.  
dc.contributor.author
Della Vedova, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly  
dc.contributor.author
Rinaldi Tosi, Martin Edgardo  
dc.contributor.author
Enriz, Ricardo Daniel  
dc.contributor.author
Ramirez, Dario  
dc.contributor.author
Giannini, F. A.  
dc.date.available
2020-10-07T05:48:06Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Germano, Maria Jose; Muñoz, M. D.; Della Vedova, Maria Cecilia; Feresin, Gabriela Egly; Rinaldi Tosi, Martin Edgardo; et al.; Anti-oxidant and anti-inflammatory effect of polar extracts obtained from waste product of wine making; Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 2020; 2-2020; 1-5  
dc.identifier.issn
1478-6419  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115504  
dc.description.abstract
A lot of diseases are characterized by an increased inflammatory response with an exacerbated production of free radicals. The anti-inflammatory effect of different compounds with antioxidant capacity, as polyphenols present in grape is well known. Therefore, the objective is to evaluate the anti-oxidant and antiinflammatory activity of waste product of wine production. Six different non-toxic-marc-polar extracts from Malbec and Syrah grape varieties were obtained, their total phenol and flavonoid content were evaluated, and their antioxidant and anti-inflammatory activity were determined. High content of total phenols and flavonoids were found mainly in extracts obtained from Syrah (80.51 ± 16.63 g equivalent to gallic acid/100 g and 25.47 ± 3.33 g equivalent to quercetin/100 g). In addition, they had a high antioxidant effect (above 88.5% of ABTS inhibition by Syrah extracts). Finally, all extracts decreased the nitric oxide (NO) production, but this was more accented when extract from Syrah obtained by infusion was used, which decreased NO levels to baseline (4.46 mM). Taking together, our results show the potential pharmaceutical use of waste product of wine making to prevent or to treat diseases which inflammatory response is exacerbated.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTI-INFLAMMATORY  
dc.subject
ANTI-OXIDANTS  
dc.subject
GRAPES  
dc.subject
MARC  
dc.subject
POLAR EXTRACTS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Anti-oxidant and anti-inflammatory effect of polar extracts obtained from waste product of wine making  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-04T19:37:52Z  
dc.journal.volume
2020  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Germano, Maria Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Muñoz, M. D.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Della Vedova, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rinaldi Tosi, Martin Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Enriz, Ricardo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannini, F. A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.journal.title
Natural Product Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2020.1721492  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/14786419.2020.1721492