Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Errea, Agustina Juliana
dc.contributor.author
Rumbo, Martín
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.date.available
2020-10-05T20:26:41Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Bengoa, Ana Agustina; Errea, Agustina Juliana; Rumbo, Martín; Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana; Modulatory properties of Lactobacillus paracasei fermented milks on gastric inflammatory conditions; Elsevier; International Dairy Journal; 111; 12-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115459
dc.description.abstract
The potential of Lactobacillus paracasei strains for the development of fermented milks with anti-inflammatory properties at the gastrointestinal level was studied, focused particularly at the gastric level. L. paracasei CIDCA 8339, CIDCA 83123 and CIDCA 83124 adhered, but did not modulate the innate immune response in gastric epithelial cells. However, the bioactive metabolites produced during milk fermentation exerted a significant downregulation of the inflammatory response induced by Flagellin in gastric AGS cells. It was evidenced that lactate mediated this effect through NF-κB inhibition and HIF-1α activation. In an acute gastritis murine model, lactate did not protect from gastric damage induced with ethanol and HCl. However, the consumption of L. paracasei CIDCA 8339 reduced the histopathological score of 50% of tested animals, showing a gastroprotective effect. These results propose L. paracasei strains as new candidates for the development of functional fermented milks with anti-inflammatory properties at the gastrointestinal tract.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus paracasei
dc.subject
Fermented milks
dc.subject
Inflammation
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Modulatory properties of Lactobacillus paracasei fermented milks on gastric inflammatory conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:46:52Z
dc.identifier.eissn
1879-0143
dc.journal.volume
111
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104839
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y66y5m4s
Archivos asociados