Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Errea, Agustina Juliana  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2020-10-05T20:26:41Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Bengoa, Ana Agustina; Errea, Agustina Juliana; Rumbo, Martín; Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana; Modulatory properties of Lactobacillus paracasei fermented milks on gastric inflammatory conditions; Elsevier; International Dairy Journal; 111; 12-2020; 1-10  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115459  
dc.description.abstract
The potential of Lactobacillus paracasei strains for the development of fermented milks with anti-inflammatory properties at the gastrointestinal level was studied, focused particularly at the gastric level. L. paracasei CIDCA 8339, CIDCA 83123 and CIDCA 83124 adhered, but did not modulate the innate immune response in gastric epithelial cells. However, the bioactive metabolites produced during milk fermentation exerted a significant downregulation of the inflammatory response induced by Flagellin in gastric AGS cells. It was evidenced that lactate mediated this effect through NF-κB inhibition and HIF-1α activation. In an acute gastritis murine model, lactate did not protect from gastric damage induced with ethanol and HCl. However, the consumption of L. paracasei CIDCA 8339 reduced the histopathological score of 50% of tested animals, showing a gastroprotective effect. These results propose L. paracasei strains as new candidates for the development of functional fermented milks with anti-inflammatory properties at the gastrointestinal tract.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus paracasei  
dc.subject
Fermented milks  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Modulatory properties of Lactobacillus paracasei fermented milks on gastric inflammatory conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-25T16:46:52Z  
dc.identifier.eissn
1879-0143  
dc.journal.volume
111  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104839  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y66y5m4s