Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Crettaz Minaglia, Melina Celeste
dc.contributor.author
Fallico, Maximiliano José
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo
dc.contributor.author
Juárez, Ivan
dc.contributor.author
Pezzoni, Magdalena
dc.contributor.author
Costa, Cristina
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.date.available
2020-10-01T19:22:05Z
dc.date.issued
2020-08
dc.identifier.citation
Crettaz Minaglia, Melina Celeste; Fallico, Maximiliano José; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Juárez, Ivan; Pezzoni, Magdalena; et al.; Effect of temperature on microcystin-LR removal and lysis activity on Microcystis aeruginosa (cyanobacteria) by an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacter; Springer Heidelberg; Environmental Science and Pollution Research; s/d; s/d; 8-2020; s/d
dc.identifier.issn
0944-1344
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115315
dc.description.abstract
Microcystis is a frequent cyanobacterium bloom-forming with cosmopolitan distribution which can produce a hepatotoxin group called microcystins (MCs). These MCs are resistant to the traditional processes employed in the water treatment plants and they are often detected after conventional treatments. Because of this, the bio-removal studies have obtained a great interest in the last decades. In this work, a bacterial strain namely LG1 with the ability to remove microcystin-LR (MC-LR) under laboratory conditions was isolated from Rio de la Plata River and it was identified as Achromobacter spp. This ubiquitous bacterium was able to remove 79.5% MC-LR in 7 days with average removal time of 3.33 ± 0.08, 3.06 ± 0.05, and 2.77 ± 0.05 days at 28, 32, and 36 ± 1 °C, being higher at high temperature (36 °C) with an activation energy = 16.79 ± 1.99 kJ mol−1 . LG1 grew better at higher temperature (from 28 to 36 ± 1 °C) increasing the specific growth rate (μ) and reducing 2-fold the lag phase duration (LPD) without significant differences (p > 0.05)between maximum population density (MPD). In addition, LG1 showed a lysis activity on two M. aeruginosa native strains in 7 days measured as chlorophyll a (Chl-a) concentration. The lysis activity increased around 2-fold when increasing the temperature from 28 to 36 ± 1 °C. This is the first report of an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacterspp. isolated from the Rio de la Plata River with the capacity to remove MC-LR and lysis activity on M. aeruginosa.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACHROMOBACTER SPP
dc.subject
BIOLOGICAL REMOVAL
dc.subject
MICROCYSTIS LYSIS
dc.subject
RIO DE LA PLATA RIVER
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effect of temperature on microcystin-LR removal and lysis activity on Microcystis aeruginosa (cyanobacteria) by an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacter
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:49:03Z
dc.identifier.eissn
1614-7499
dc.journal.volume
s/d
dc.journal.number
s/d
dc.journal.pagination
s/d
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fallico, Maximiliano José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pezzoni, Magdalena. Comisión Nacional de Energía Atómica. Gerencia de Área de Aplicaciones de la Tecnología Nuclear. Departamento de Radiobiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Costa, Cristina. Comisión Nacional de Energía Atómica. Gerencia de Área de Aplicaciones de la Tecnología Nuclear. Departamento de Radiobiología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Environmental Science and Pollution Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11356-020-09901-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11356-020-09901-y
Archivos asociados