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dc.contributor.author
Crettaz Minaglia, Melina Celeste  
dc.contributor.author
Fallico, Maximiliano José  
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo  
dc.contributor.author
Juárez, Ivan  
dc.contributor.author
Pezzoni, Magdalena  
dc.contributor.author
Costa, Cristina  
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.date.available
2020-10-01T19:22:05Z  
dc.date.issued
2020-08  
dc.identifier.citation
Crettaz Minaglia, Melina Celeste; Fallico, Maximiliano José; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Juárez, Ivan; Pezzoni, Magdalena; et al.; Effect of temperature on microcystin-LR removal and lysis activity on Microcystis aeruginosa (cyanobacteria) by an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacter; Springer Heidelberg; Environmental Science and Pollution Research; s/d; s/d; 8-2020; s/d  
dc.identifier.issn
0944-1344  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115315  
dc.description.abstract
Microcystis is a frequent cyanobacterium bloom-forming with cosmopolitan distribution which can produce a hepatotoxin group called microcystins (MCs). These MCs are resistant to the traditional processes employed in the water treatment plants and they are often detected after conventional treatments. Because of this, the bio-removal studies have obtained a great interest in the last decades. In this work, a bacterial strain namely LG1 with the ability to remove microcystin-LR (MC-LR) under laboratory conditions was isolated from Rio de la Plata River and it was identified as Achromobacter spp. This ubiquitous bacterium was able to remove 79.5% MC-LR in 7 days with average removal time of 3.33 ± 0.08, 3.06 ± 0.05, and 2.77 ± 0.05 days at 28, 32, and 36 ± 1 °C, being higher at high temperature (36 °C) with an activation energy = 16.79 ± 1.99 kJ mol−1 . LG1 grew better at higher temperature (from 28 to 36 ± 1 °C) increasing the specific growth rate (μ) and reducing 2-fold the lag phase duration (LPD) without significant differences (p > 0.05)between maximum population density (MPD). In addition, LG1 showed a lysis activity on two M. aeruginosa native strains in 7 days measured as chlorophyll a (Chl-a) concentration. The lysis activity increased around 2-fold when increasing the temperature from 28 to 36 ± 1 °C. This is the first report of an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacterspp. isolated from the Rio de la Plata River with the capacity to remove MC-LR and lysis activity on M. aeruginosa.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACHROMOBACTER SPP  
dc.subject
BIOLOGICAL REMOVAL  
dc.subject
MICROCYSTIS LYSIS  
dc.subject
RIO DE LA PLATA RIVER  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of temperature on microcystin-LR removal and lysis activity on Microcystis aeruginosa (cyanobacteria) by an indigenous bacterium belonging to the genus Achromobacter  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-25T16:49:03Z  
dc.identifier.eissn
1614-7499  
dc.journal.volume
s/d  
dc.journal.number
s/d  
dc.journal.pagination
s/d  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fallico, Maximiliano José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ivan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pezzoni, Magdalena. Comisión Nacional de Energía Atómica. Gerencia de Área de Aplicaciones de la Tecnología Nuclear. Departamento de Radiobiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Costa, Cristina. Comisión Nacional de Energía Atómica. Gerencia de Área de Aplicaciones de la Tecnología Nuclear. Departamento de Radiobiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Environmental Science and Pollution Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11356-020-09901-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11356-020-09901-y