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dc.contributor.author
Medrano, Micaela
dc.contributor.author
Gangoiti, María Virginia
dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás
dc.contributor.author
Graciela, Abraham Analía
dc.date.available
2020-10-01T18:02:25Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Medrano, Micaela; Gangoiti, María Virginia; Simonelli, Nicolás; Graciela, Abraham Analía; Kefiran fermentation by human faecal microbiota: Organic acids production and in vitro biological activity; Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 24; 10-2020; 100229
dc.identifier.issn
2212-6198
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115293
dc.description.abstract
The present study aimed to evaluate the fermentation of the glucogalactan kefiran by human intestinal microbiota, and to assess the biological effect triggered by the produced metabolites (butyrate and others). For this purpose, an in vitro fermentation model with faeces belonging to ten (10) children between 4 months to 3 years-old was used. Short-chain fatty acids (SCFA) and lactic acid production was evaluated by high performance liquid chromatography (HPLC). Biological activity of the produced metabolites was assessed on the proliferation and viability of a high invasive colorectal cancer cell line (HT-29). It was found that kefiran was able to be fermented by microorganisms present in all the faecal samples included in the study. Kefiran fermentation triggered to acidification of the culture medium and the production of organic acids. Acetic acid was mainly produced after 24 h of fermentation, while propionic acid was mainly found at 48 h. In some cases, butyric acid was significantly increased after 48 h of fermentation. Biological activity of a selected sample with high content of butyric acid was evaluated on HT-29 tumoral cell line. It was found a diminishment of cell proliferation and an induction of cell death processes. The presented results demonstrate that kefiran can be fermented by human intestinal microbiota and that the consequently produced metabolites could elicit a beneficial effect on health.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVITY
dc.subject
BUTYRATE
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDES
dc.subject
FERMENTATION
dc.subject
KEFIRAN
dc.subject
SHORT CHAIN FATTY ACIDS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Kefiran fermentation by human faecal microbiota: Organic acids production and in vitro biological activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:49:14Z
dc.journal.volume
24
dc.journal.pagination
100229
dc.journal.pais
Canadá
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gangoiti, María Virginia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación en Osteospatías y Metabolismo Mineral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Graciela, Abraham Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Área Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxesasg8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2020.100229
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