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dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Gangoiti, María Virginia  
dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás  
dc.contributor.author
Graciela, Abraham Analía  
dc.date.available
2020-10-01T18:02:25Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Medrano, Micaela; Gangoiti, María Virginia; Simonelli, Nicolás; Graciela, Abraham Analía; Kefiran fermentation by human faecal microbiota: Organic acids production and in vitro biological activity; Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 24; 10-2020; 100229  
dc.identifier.issn
2212-6198  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115293  
dc.description.abstract
The present study aimed to evaluate the fermentation of the glucogalactan kefiran by human intestinal microbiota, and to assess the biological effect triggered by the produced metabolites (butyrate and others). For this purpose, an in vitro fermentation model with faeces belonging to ten (10) children between 4 months to 3 years-old was used. Short-chain fatty acids (SCFA) and lactic acid production was evaluated by high performance liquid chromatography (HPLC). Biological activity of the produced metabolites was assessed on the proliferation and viability of a high invasive colorectal cancer cell line (HT-29). It was found that kefiran was able to be fermented by microorganisms present in all the faecal samples included in the study. Kefiran fermentation triggered to acidification of the culture medium and the production of organic acids. Acetic acid was mainly produced after 24 h of fermentation, while propionic acid was mainly found at 48 h. In some cases, butyric acid was significantly increased after 48 h of fermentation. Biological activity of a selected sample with high content of butyric acid was evaluated on HT-29 tumoral cell line. It was found a diminishment of cell proliferation and an induction of cell death processes. The presented results demonstrate that kefiran can be fermented by human intestinal microbiota and that the consequently produced metabolites could elicit a beneficial effect on health.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVITY  
dc.subject
BUTYRATE  
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDES  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
KEFIRAN  
dc.subject
SHORT CHAIN FATTY ACIDS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Kefiran fermentation by human faecal microbiota: Organic acids production and in vitro biological activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-25T16:49:14Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.pagination
100229  
dc.journal.pais
Canadá  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gangoiti, María Virginia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación en Osteospatías y Metabolismo Mineral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Graciela, Abraham Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Área Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxesasg8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2020.100229