Artículo
Pleurotus spp. are fungi characterized by their ability to biologically degrade lignocellulosic materials. In Argentina, 6 wild Pleurotus species are known, being P. pulmonarius and P. ostreatus the ones with the greatest bio- technological interest.Objective: To determine the phylogenetic relationships of Pleurotus strains from Patagonia and their enzymatic capacity (laccase) at low temperatures.Methods: A phylogenetic analysis of the ITS regions of 8 wild Pleurotus strains from Patagonia and Parana region in north east and central Argentina was carried out. Laccase activity of the strains was quantified using dimethoxyphenol (DMP) as substrate, incubating at 30 and 10 oC, with and without previous heat treatment at 80 oC.Results and conclusions: Phylogenetic analysis of the ITS region of Pleurotus strains showed that Patagonian strains be- long to P. ostreatus (5) and non Patagonian strains to P. pulmonarius (3). Laccase activity was no relationship between the retention capacity and the origin of the strains, with more than 50 % retention of activity at 10 oC, therefore it viable their use in biotechnological processes that require low temperature conditions. Pleurotus spp. son hongos reconocidos por su capacidad de degradar biológicamente materiales lignocelulósicos. En Argentina se conocen 6 especies de Pleurotus nativas, siendo P. pulmonarius y P. ostreatus las de mayor interés biotecnológico. Determinar las relaciones filogenéticas de cepas de Pleurotus de la Patagonia y su capacidad enzimática (lacasa) a bajas temperaturas. Se realizó un análisis filogenético de las regiones ITS de 8 cepas de Pleurotus de Patagonia y la región de Paraná en el noreste y centro de la Argentina. Para cuantificar la actividad lacasa se usó dimetoxifenol (DMP) como sustrato, incubando a 30 y 10 ºC, con y sin tratamiento previo de calor a 80 ºC. El análisis filogenético determinó que las cepas provenientes de la Patagonia (5) correspondían a P. ostreatus, y las no patagónicas a P. pulmonarius (3). Con respecto a la actividad de lacasa, no se observó una relación entre la capacidad de retención y el origen de las cepas, registrándose más del 50 % de retención de la actividad a 10 ºC, por lo que su uso en procesos biotecnológicos que requieren condiciones de bajas temperaturas es potencialmente viable.
Molecular identification of Pleurotus ostreatus strains from Patagonia and their ability to retain laccase activity at low temperature
Título:
Identificación molecular de cepas de Pleurotus ostreatus de la Patagonia y su capacidad para retener la actividad lacasa a temperatura baja
Rugolo, Maximiliano
; Kuhar, José Francisco
; Pildain, María Belén
; Lechner, Bernardo Ernesto
; Rajchenberg, Mario
Fecha de publicación:
07/2019
Editorial:
Sociedad Mexicana de Micología
Revista:
Scientia Fungorum
ISSN:
2594-1321
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
ARAUCARIA
,
COLD ADAPED ENZYMES
,
OYSTER MUSHROOMS
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Citación
Rugolo, Maximiliano; Kuhar, José Francisco; Pildain, María Belén; Lechner, Bernardo Ernesto; Rajchenberg, Mario; Molecular identification of Pleurotus ostreatus strains from Patagonia and their ability to retain laccase activity at low temperature; Sociedad Mexicana de Micología; Scientia Fungorum; 49; 7-2019
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