Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Postemsky, Pablo Daniel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Curvetto, Nestor Raul
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2017-01-16T19:57:31Z
dc.date.issued
2015-02
dc.identifier.citation
Postemsky, Pablo Daniel; Curvetto, Nestor Raul; Solid-state fermentation of cereal grains and sunflower seed hulls by Grifola gargal and Grifola sordulenta; Elsevier; International Biodeterioration And Biodegradation; 100; 2-2015; 52-61
dc.identifier.issn
0964-8305
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11424
dc.description.abstract
Grifola gargalandGrifola sordulentaare edible and medicinal mushrooms from Andino-Patagonian forests. There is a need tofind an alternative source for these mushrooms other than gathering them due toincreasing pressure on their habitats. Thus, in order tofind an appropriate technological pathway to growthese mushrooms, solid-state fermentation (SSF) in different substrates was studied. Mycelia cultivationon grains exhibited the best results when using wheat grains at pH 5.3, 24C, in darkness. When usingsunflower seed hulls (SSH) the protein content of the growth medium increased significantly after 45days SSF and a good laccase activity was measured. Further mycelium growth optimization was achievedin the presence of 0.01 N H2SO4,20mg/g Mn(II) and 100mg/g Zn(II) inG. gargal(50% SSH and 30% milledSSH, 15% residual substrate ofPleurotus ostreatus, and 5% wheat bran) and in G. sordulenta(80% SSH, 15%residual substrate of P. ostreatusand 5% wheat bran). Present preliminary studies on basidiome production showed that cultivation conditions should require at least a sterile substrate, 10e12 % inoculationrate, cold shock for primordia induction, and control from air borne contamination.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Functional Food
dc.subject
Industrial-Waste Recycling
dc.subject
Laccase Enzymes
dc.subject
Lignocellulosic Biodegradation
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Solid-state fermentation of cereal grains and sunflower seed hulls by Grifola gargal and Grifola sordulenta
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-01-13T19:23:54Z
dc.journal.volume
100
dc.journal.pagination
52-61
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Postemsky, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida(i); Argentina
dc.description.fil
Fil: Curvetto, Nestor Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida(i); Argentina
dc.journal.title
International Biodeterioration And Biodegradation
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0964830515000487
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.ibiod.2015.02.016
Archivos asociados