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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Costabel, Luciana Maria  
dc.contributor.author
Audero, Gabriela María de Luján  
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen  
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Cuatrin, Alejandra Lorena  
dc.contributor.author
Nieto, Ivana  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.date.available
2020-09-14T14:51:33Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Bergamini, Carina Viviana; Costabel, Luciana Maria; Audero, Gabriela María de Luján; Ale, Elisa Carmen; et al.; Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption.; Elsevier; International Dairy Journal; 109; 6-2020; 104779 1-11  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113906  
dc.description.abstract
In this work, we simulated cold chain interruptions in soft cheeses of high-moisture toassess their impact on ripening, putting attention on the behaviour of an adjunct cultureof Lactobacillus paracasei 90 (L90) when it was added. Temperature variation did notchange starter culture levels but it significantly increased L90 population at 60 days incheeses with cold chain interruption. Cold chain interruptions and adjunct culture led toan increase of the proteolysis levels and produced changes in the carbohydratefermentation, volatile compounds profiles and sensory scores. In cheeses with coldchain interruptions, L90 did not cause any defects and maintained its capacity ofimproving flavour and odour intensities by increasing the levels of diacetyl and acetoin,and decreasing pungent taste and compounds associated with rancidity. In addition,samples with adjunct culture presented increased levels of lactic acid without beingperceived as a defect by the sensory panel.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOFT CHEESE  
dc.subject
COLD CHAIN INTERRUPTION  
dc.subject
ADJUNCT CULTURE  
dc.subject
MESOPHILIC LACTOBACILLI  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-03T19:20:20Z  
dc.journal.volume
109  
dc.journal.pagination
104779 1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Costabel, Luciana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audero, Gabriela María de Luján. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuatrin, Alejandra Lorena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nieto, Ivana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104779