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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Costabel, Luciana Maria
dc.contributor.author
Audero, Gabriela María de Luján
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Cuatrin, Alejandra Lorena
dc.contributor.author
Nieto, Ivana
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut
dc.date.available
2020-09-14T14:51:33Z
dc.date.issued
2020-06
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Bergamini, Carina Viviana; Costabel, Luciana Maria; Audero, Gabriela María de Luján; Ale, Elisa Carmen; et al.; Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption.; Elsevier; International Dairy Journal; 109; 6-2020; 104779 1-11
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113906
dc.description.abstract
In this work, we simulated cold chain interruptions in soft cheeses of high-moisture toassess their impact on ripening, putting attention on the behaviour of an adjunct cultureof Lactobacillus paracasei 90 (L90) when it was added. Temperature variation did notchange starter culture levels but it significantly increased L90 population at 60 days incheeses with cold chain interruption. Cold chain interruptions and adjunct culture led toan increase of the proteolysis levels and produced changes in the carbohydratefermentation, volatile compounds profiles and sensory scores. In cheeses with coldchain interruptions, L90 did not cause any defects and maintained its capacity ofimproving flavour and odour intensities by increasing the levels of diacetyl and acetoin,and decreasing pungent taste and compounds associated with rancidity. In addition,samples with adjunct culture presented increased levels of lactic acid without beingperceived as a defect by the sensory panel.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SOFT CHEESE
dc.subject
COLD CHAIN INTERRUPTION
dc.subject
ADJUNCT CULTURE
dc.subject
MESOPHILIC LACTOBACILLI
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption.
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-03T19:20:20Z
dc.journal.volume
109
dc.journal.pagination
104779 1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Costabel, Luciana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
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Fil: Audero, Gabriela María de Luján. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
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Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Binetti, Ana Griselda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
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Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Cuatrin, Alejandra Lorena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
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Fil: Nieto, Ivana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104779
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