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dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-09-11T14:19:29Z  
dc.date.issued
2002-01  
dc.identifier.citation
Giner, Sergio Adrian; Mascheroni, Rodolfo Horacio; PH—Postharvest Technology: Diffusive Drying Kinetics in Wheat, Part 2: applying the Simplified Analytical Solution to Experimental Data; Academic Press Inc Elsevier Science; Biosystems Engineering; 81; 1; 1-2002; 85-97  
dc.identifier.issn
1537-5110  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113795  
dc.description.abstract
Reanalysis of the drying background in wheat showed that analytical solutions may be employed in this grain to estimate diffusion coefficients by using the simplified equation for short times instead of the time-consuming series. Sixteen thin-layer drying curves of hard wheat were measured (airflow ≈ 0·3 kg m−2s−1) covering four air temperatures (35–70°C) at each of four initial moisture content levels (0·189–0·269 decimal, d.b.). Experimental curves of the moisture ratio versus time grouped by initial moisture content showed the expected strong accelerating effect of temperature on drying rate. Besides, when the same curves were grouped by temperature, the moisture ratios corresponding to higher initial moisture contents fell, after some time, consistently faster, showing that the diffusion coefficient should increase somehow with water concentration. The short time simplified diffusive equation fitted each curve very well, with values of the coefficient of determination above 0·99. Values of the diffusion coefficient for the whole kernel ranged from 1·4×10−11to 7·1×10−11m−2s−1, presenting the classical Arrhenius temperature dependency (activation energy ≈ 27·0 kJ mol−1), but with a pre-exponential factor that depends linearly on initial moisture content. This diffusive kinetics is expected to be useful for fast and accurate dryer simulation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Diffusive  
dc.subject
Drying kinetics  
dc.subject
Wheat  
dc.subject
Mathematical modelling  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
PH—Postharvest Technology: Diffusive Drying Kinetics in Wheat, Part 2: applying the Simplified Analytical Solution to Experimental Data  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-02T20:22:07Z  
dc.identifier.eissn
1537-5129  
dc.journal.volume
81  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
85-97  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Biosystems Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1537511001900042?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1006/bioe.2001.0004