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dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
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dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
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dc.date.available
2020-09-11T14:19:29Z
dc.date.issued
2002-01
dc.identifier.citation
Giner, Sergio Adrian; Mascheroni, Rodolfo Horacio; PH—Postharvest Technology: Diffusive Drying Kinetics in Wheat, Part 2: applying the Simplified Analytical Solution to Experimental Data; Academic Press Inc Elsevier Science; Biosystems Engineering; 81; 1; 1-2002; 85-97
dc.identifier.issn
1537-5110
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113795
dc.description.abstract
Reanalysis of the drying background in wheat showed that analytical solutions may be employed in this grain to estimate diffusion coefficients by using the simplified equation for short times instead of the time-consuming series. Sixteen thin-layer drying curves of hard wheat were measured (airflow ≈ 0·3 kg m−2s−1) covering four air temperatures (35–70°C) at each of four initial moisture content levels (0·189–0·269 decimal, d.b.). Experimental curves of the moisture ratio versus time grouped by initial moisture content showed the expected strong accelerating effect of temperature on drying rate. Besides, when the same curves were grouped by temperature, the moisture ratios corresponding to higher initial moisture contents fell, after some time, consistently faster, showing that the diffusion coefficient should increase somehow with water concentration. The short time simplified diffusive equation fitted each curve very well, with values of the coefficient of determination above 0·99. Values of the diffusion coefficient for the whole kernel ranged from 1·4×10−11to 7·1×10−11m−2s−1, presenting the classical Arrhenius temperature dependency (activation energy ≈ 27·0 kJ mol−1), but with a pre-exponential factor that depends linearly on initial moisture content. This diffusive kinetics is expected to be useful for fast and accurate dryer simulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Diffusive
dc.subject
Drying kinetics
dc.subject
Wheat
dc.subject
Mathematical modelling
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
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dc.subject.classification
Ingeniería Química
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
PH—Postharvest Technology: Diffusive Drying Kinetics in Wheat, Part 2: applying the Simplified Analytical Solution to Experimental Data
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-02T20:22:07Z
dc.identifier.eissn
1537-5129
dc.journal.volume
81
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
85-97
dc.journal.pais
Estados Unidos
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dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Biosystems Engineering
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1537511001900042?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1006/bioe.2001.0004
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