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dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Bevilacqua, Alicia Eva
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2020-09-11T14:17:37Z
dc.date.issued
2001-01
dc.identifier.citation
Pinotti, Adriana Noemi; Bevilacqua, Alicia Eva; Zaritzky, Noemi Elisabet; Comparison of the performance of chitosan and a cationic polyacrylamide as flocculants of emulsion systems; Springer Heidelberg; Journal Of Surfactants And Detergents; 4; 1; 1-2001; 57-63
dc.identifier.issn
1097-3958
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113794
dc.description.abstract
Food industries contribute significantly to the pollution of water streams. Oil in wasterwaters must be removed to prevent fouling of process equipment, to reduce interference with subsequent water-treatment units, and to comply with water-discharge requirements. Polyelectrolytes are frequently used to coagulate and flocculate colloidal systems. A model system of a sunflower oil/water emulsion was used to analyze the effect of:(i) emulsion droplet sizes, (ii) surfactant chain length (sodium dodecyl sulfate and sodium tetradecyl sulfate), (iii) ionic strength, and (iv) pH, on the doses of chitosan (natural cationic polyelectrolyte) and a cationic polyacrylamide, necessary to neutralize electrical charge and to get flocculation. Methods used were: turbidimetry, jar test, colloidal titration, and light microscopy observation. Results showed that the increase of NaCl concentration reduces the doses of chitosan and polyacrylamide to reach zero colloidal charge; these doses increase with the surfactant chain length. pH variation did not show any influence on the chitosan dose necessary to flocculate the system. Redispersion of the emulsion was observed in chitosan and polyacrylamide treatments.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Emulsions
dc.subject
Flocculation
dc.subject
Polyacrylamide
dc.subject
Polyelectrolytes
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Comparison of the performance of chitosan and a cationic polyacrylamide as flocculants of emulsion systems
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-02T20:22:13Z
dc.identifier.eissn
1558-9293
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
57-63
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Surfactants And Detergents
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11743-001-0160-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1007/s11743-001-0160-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11743-001-0160-x
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