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dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Humen, Martin Andres  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2020-09-10T14:27:36Z  
dc.date.issued
2001-10  
dc.identifier.citation
Minnaard, Jessica; Humen, Martin Andres; Perez, Pablo Fernando; Effect of Bacillus cereus Exocellular Factors on Human Intestinal Epithelial Cells; International Association for Food Protection; Journal of Food Protection; 64; 10; 10-2001; 1535-1541  
dc.identifier.issn
0362-028X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113707  
dc.description.abstract
To gain insight on the biological effects of the exocellular factors produced by Bacillus cereus, culture filtrate supernatants of different strains were coincubated with differentiated Caco-2 cells. Exocellular factors were able to detach enterocyte-like cells from the substratum after 1 h of incubation. In addition, microvilli effacing and dramatic changes on the cellular surface of enterocytes were found after incubation periods as short as 20 min. Since cell detachment was not inhibited by fetal calf serum, thiol activated cholesterol-binding cytolysin, cereolysin O, does not seem to be involved. Also, translocation of phosphatidylserine from the inner to the outer leaflets of the plasma membrane was demonstrated by using fluorescein isothiocyanate (FITC)-Annexin V. In contrast to the high capability of detaching Caco-2 cells shown by all the strains under study, the mitochondrial dehydrogenase activity was lowered by culture filtrate supernatants in a strain-dependent manner. For strain M2, the decrease in dehydrogenase activity was already evident after 30 min of incubation. Production of biologically active factors depends on the growth phase, and maximal activity was found in late exponential-early stationary phases. Sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) of concentrated exocellular factors showed a very complex scenery supporting the multifactorial character of the biological activity of B. cereus.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
International Association for Food Protection  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacillus cereus exocellular  
dc.subject
biological activity  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of Bacillus cereus Exocellular Factors on Human Intestinal Epithelial Cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-02T20:22:02Z  
dc.identifier.eissn
1944-9097  
dc.journal.volume
64  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1535-1541  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Humen, Martin Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Protection  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X-64.10.1535  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3gsugor