Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Martín, María Paula  
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela  
dc.contributor.author
Paredes, Alejandro Javier  
dc.contributor.author
Allemandi, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Nepote, Valeria  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.date.available
2020-09-08T22:14:45Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Martín, María Paula; Riveros, Cecilia Gabriela; Paredes, Alejandro Javier; Allemandi, Daniel Alberto; Nepote, Valeria; et al.; A natural peanut edible coating enhances the chemical and sensory stability of roasted peanuts; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 84; 6; 6-2019; 1529-1537  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113579  
dc.description.abstract
This study aims to assess the enhancement of the chemical and sensory properties of roasted peanuts duringstorage, through the application of high-protein defatted peanut flour (DPF) coatings incorporated with and without antioxidants. The control sample without coating, packed in normal atmosphere (control), showed the highest conjugated dienes (CD) increment (from 1.17 on day 0 to 3.60 on day 180). Roasted peanuts without coating, packed in high barrier bags under vacuum, reached the lowest CD at day 180 (1.92). Conjugated trienes and peroxide values were analogous to CD. The control exhibited the greatest decrease in α-tocopherol (from 27.65 mg/100 g on day 0 to 21.32 mg/100 g on day 180) and γ -tocopherol (from 21.91 mg/100 g on day 0 to 14.99 mg/100 g on day 180). 3-Methylpyridine and 2,5-dimethylpyrazine decreased with storage time only for the control, which had the highest increase in oxidized flavor (from 0 on day 0 to 13.30 on day 180), cardboard (from 7.67 on day 0 to 15.23 on day 180), and astringency. The lowest decreases in roasted peanutty scores were seen in coated samples. DPF coatings delayed roasted peanuts oxidation, enhancing their sensory properties and shelf life compared with the control sample.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
COATING  
dc.subject
GROUNDNUT  
dc.subject
OXIDATION  
dc.subject
SENSORY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
A natural peanut edible coating enhances the chemical and sensory stability of roasted peanuts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-09-02T19:13:44Z  
dc.identifier.eissn
1750-3841  
dc.journal.volume
84  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1529-1537  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Martín, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Allemandi, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.14644  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.14644