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dc.contributor.author
Cariddi, Laura Noelia
dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias
dc.contributor.author
Sabini, Maria Carola
dc.contributor.author
Torres, Cristina Vanesa
dc.contributor.author
Reinoso, Elina Beatríz
dc.contributor.author
Cristofolini, Andrea Lorena
dc.contributor.author
Comini, Laura Raquel
dc.contributor.author
Núñez Montoya, Susana Carolina
dc.contributor.author
Sabini, Liliana Ines
dc.date.available
2020-09-08T22:14:23Z
dc.date.issued
2012-01
dc.identifier.citation
Cariddi, Laura Noelia; Escobar, Franco Matias; Sabini, Maria Carola; Torres, Cristina Vanesa; Reinoso, Elina Beatríz; et al.; Apoptosis and mutagenicity induction by a characterized aqueous extract of Baccharis articulata (Lam.) Pers. (Asteraceae) on normal cells; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food And Chemical Toxicology; 50; 1-2012; 155-161
dc.identifier.issn
0278-6915
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113576
dc.description.abstract
In a previous study we have demonstrated that cold aqueous extract of Baccharis articulata (Ba-CAE) induced the death of human peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) and exerted low mutagenic effects on mice at 6 h after administration. The aim of this work was to investigate whether the PBMCsdeath induced by Ba-CAE is due to apoptosis, and whether this extract exerts mutagenic effects on mice at 24 and 48 h after administration. In addition, Ba-CAE was chemically characterized. PBMCs from healthy volunteers were exposed to extract (10, 20, 40, 80, 160, 320, 640 and 1280 lg/mL) for 18?24 h. Cell viability was determined by staining of trypan blue dye exclusion method. Apoptosis was determined by Hoechst 33258 staining, TUNEL, and DNA fragmentation analysis by agarose gel electrophoresis. BALB/c mice were injected with extract (1800, 900 and 450 mg/kg) and sacrificed at 24 and 48 h postinjection. Bone marrow samples were used to assess chromosome mutations by the micronucleus test. The extract induced PBMCs death by apoptosis and increased the frequency of micronuclei in bone marrow. The phytochemical study of Ba-CAE showed the presence of flavones as luteolin and acacetin, caffeoylquinic acids as chlorogenic acid, and tannins.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACCHARIS ARTICULATA (LAM.) PERS.
dc.subject
ASTERACEAE
dc.subject
AQUEOUS EXTRACT
dc.subject
APOPTOSIS
dc.subject
MUTAGENICITY
dc.subject
NORMAL CELLS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Apoptosis and mutagenicity induction by a characterized aqueous extract of Baccharis articulata (Lam.) Pers. (Asteraceae) on normal cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-02T19:11:37Z
dc.journal.volume
50
dc.journal.pagination
155-161
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Cariddi, Laura Noelia. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabini, Maria Carola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Cristina Vanesa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinoso, Elina Beatríz. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cristofolini, Andrea Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Patología Animal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Comini, Laura Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Núñez Montoya, Susana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Food And Chemical Toxicology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2011.11.002
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691511005825
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