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dc.contributor.author
Panaia, Lucas  
dc.contributor.author
Campana, Aldo Humberto  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2020-09-08T15:12:14Z  
dc.date.issued
2000-12  
dc.identifier.citation
Panaia, Lucas; Campana, Aldo Humberto; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; A kinetic study of phospholipid extraction by degumming process in sunflower seed oil; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 77; 12; 12-2000; 1273-1277  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113473  
dc.description.abstract
During the refining process of vegetable oils (degumming), phospholipids are eliminated by thermal treatment with water (hydratable phospholipids, HP) and other degumming agents such as phosphoric acid, citric acid, or acid mixtures (nonhydratable phospholipids, NHP). Samples of pressed crude sunflower oils were degummed with water and acids, and the corresponding pellets (gums) and supernatant oils were obtained by centrifugation. During the water degumming process, a decrease of more than 98% in the phosphatidylcholine (PC) content was achieved in 5 min; phosphatidylethanolamine (PE) was the most difficult compound to be removed. Phosphatidylserine, phosphatidic acid, and phosphatidylinositol (PI) presented an intermediate behavior. The optimal contact time for quantitative extraction of the most important HP (PC, PI, and PE) in crude sunflower oils was 35 min. For acid treatments, a rapid elimination of the residual levels of PC was registered (5 min); the optimal contact times for the quantitative removal of the NHP were 35 min for phosphoric acid und acid mixture, and 25 min for citric acid. Taking into account that PE was the most difficult component to be removed, its level could be used as a monitor to evaluate the efficiency of the degumming process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Degumming process  
dc.subject
HPLCELSD  
dc.subject
Phosphatidic acid  
dc.subject
Phosphatidylcholine  
dc.subject
Phosphatidylethanolamine  
dc.subject
Phosphatidylinositol  
dc.subject
Phosphatidylserine  
dc.subject
Phospholipids  
dc.subject
Sunflower  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A kinetic study of phospholipid extraction by degumming process in sunflower seed oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-19T20:35:37Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1273-1277  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Panaia, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campana, Aldo Humberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-000-0200-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-000-0200-8