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dc.contributor.author
Panaia, Lucas
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dc.contributor.author
Campana, Aldo Humberto
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dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
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dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
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dc.date.available
2020-09-08T15:12:14Z
dc.date.issued
2000-12
dc.identifier.citation
Panaia, Lucas; Campana, Aldo Humberto; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; A kinetic study of phospholipids extraction by degumming process in sunflower seed oil; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 77; 12; 12-2000; 1273-1277
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113473
dc.description.abstract
During the refining process of vegetable oils (degumming), phospholipids are eliminated by thermal treatment with water (hydratable phospholipids, HP) and other degumming agents such as phosphoric acid, citric acid, or acid mixtures (nonhydratable phospholipids, NHP). Samples of pressed crude sunflower oils were degummed with water and acids, and the corresponding pellets (gums) and supernatant oils were obtained by centrifugation. During the water degumming process, a decrease of more than 98% in the phosphatidylcholine (PC) content was achieved in 5 min; phosphatidylethanolamine (PE) was the most difficult compound to be removed. Phosphatidylserine, phosphatidic acid, and phosphatidylinositol (PI) presented an intermediate behavior. The optimal contact time for quantitative extraction of the most important HP (PC, PI, and PE) in crude sunflower oils was 35 min. For acid treatments, a rapid elimination of the residual levels of PC was registered (5 min); the optimal contact times for the quantitative removal of the NHP were 35 min for phosphoric acid und acid mixture, and 25 min for citric acid. Taking into account that PE was the most difficult component to be removed, its level could be used as a monitor to evaluate the efficiency of the degumming process.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Degumming process
dc.subject
HPLCELSD
dc.subject
Phosphatidic acid
dc.subject
Phosphatidylcholine
dc.subject
Phosphatidylethanolamine
dc.subject
Phosphatidylinositol
dc.subject
Phosphatidylserine
dc.subject
Phospholipids
dc.subject
Sunflower
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
A kinetic study of phospholipids extraction by degumming process in sunflower seed oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-08-19T20:35:37Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.volume
77
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1273-1277
dc.journal.pais
Alemania
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dc.description.fil
Fil: Panaia, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campana, Aldo Humberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y22ongzr
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-000-0200-8
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