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dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-09-04T15:27:59Z  
dc.date.issued
2001-05  
dc.identifier.citation
Andres, Silvina Cecilia; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Mathematical modeling of microbial growth in packaged refrigerated orange juice treated with chemical preservatives; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 66; 5; 5-2001; 724-728  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113244  
dc.description.abstract
Microbial flora of refrigerated orange juice was analyzed during storage at 10 8C and the effects of the following factors were discussed: 1) the previous washing process of the orange peel, 2) the different levels of the added preservatives (citric acid, ascorbic acid, potassium sorbate, sodium benzoate), 3) the gaseous permeabilities of the packaging film. Gompertz equation was applied to model molds and yeasts growth for the different treatments and packaging conditions. The washing procedure with sodium hypochlorite extend 2 - 3 d the storage life of the juice (time to reach microbial counts of 106 CFU/ml) in both packaging films. The use of organic acids and potassium sorbate or sodium benzoate (1.66 - 6.94 mM) led to storage life values > 11 d in polyethylene and . 20 d in the low gaseous permeability film, maintaining good sanitary conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMICAL PRESERVATIVES  
dc.subject
GOMPERTZ EQUATION  
dc.subject
MICROBIAL GROWTH  
dc.subject
ORANGE JUICE  
dc.subject
PACKAGING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Mathematical modeling of microbial growth in packaged refrigerated orange juice treated with chemical preservatives  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-19T20:35:14Z  
dc.identifier.eissn
1750-3841  
dc.journal.volume
66  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
724-728  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yylbvahl  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2001.tb04628.x