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dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad
dc.contributor.author
García, Daiana
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica
dc.contributor.author
García, Julián
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela
dc.date.available
2020-09-04T14:29:50Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Girardi, Natalia Soledad; García, Daiana; Passone, Maria Alejandra; Nesci, Andrea Verónica; García, Julián; et al.; Microencapsulated food-grade antioxidant applied as a preservative of peanut seed quality in microcosm- and pilot-scale trials; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 5; 3-2019; 2473-2480
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113201
dc.description.abstract
In Argentina, peanuts are stored for 3?6 months. It is important to avoid proliferation of fungi and insect pests during this period. In this study, the potential of butylated hydroxyanisole (BHA) microcapsules to conserve peanut kernels was evaluated in microcosms and on a pilot scale. In microcosm assays, microcapsules containing BHA at a dose of 1802 µg g −1 reduced 37% of total fungal count. Higher reductions (77?100%) were obtained with a combined treatment with BHA formulation (1802 µg g −1 ) plus fungicide (methyl thiophanate 0.0100 g L −1 and metalaxyl 0.0133 g L −1 ). However, germination levels of peanut seeds treated with the BHA formulation were less than 6% throughout the incubation time. In pilot-scale trials, the storage conditions allowed the control of fungal development and insect proliferation. Quantifiable levels of BHA were also detected throughout the entire storage period. The combined treatment significantly reduced fungal contamination at 2 months of storage (C1-2015: 37.41%; C1-2016: 28.48%; C2-2016: 45.02%). Seed germination of unshelled stored peanuts was not affected by the formulation. CONCLUSION: The application of the BHA formulation during storage combined with pre-seeding treatment could be an appropriate strategy to maintain the quality of the peanut kernels destined for seed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BHA FORMULATION
dc.subject
MICROCOSMS AND PILOT-SCALE TRIALS
dc.subject
PEANUT
dc.subject
PHYSIOLOGICAL SEED QUALITY
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Microencapsulated food-grade antioxidant applied as a preservative of peanut seed quality in microcosm- and pilot-scale trials
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-08-21T15:42:02Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
99
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
2473-2480
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
LOndres
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, Julián. Oro Verde Servicios Fitosanitarios Río Cuarto; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.9456
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/pmid/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30367496/
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