Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel  
dc.contributor.author
Bellesi, Fernando Alberto  
dc.contributor.author
Camino, Nerina Andrea  
dc.contributor.author
Pilosof, Ana Maria Renata  
dc.date.available
2020-09-03T20:43:02Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel; Bellesi, Fernando Alberto; Camino, Nerina Andrea; Pilosof, Ana Maria Renata; The impact of HPMC structure in the modulation of in vitro lipolysis: The role of bile salts; Elsevier; Food Hydrocolloids; 62; 1-2017; 251-261  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/113186  
dc.description.abstract
The behaviour of two hydroxypropylmethylcelluloses (HPMC), with different molecular structures: E5LV and E4M, has been analysed in the presence of the bile salts, both at the oil-water interface (emulsion behaviour, interfacial properties and ζ-potential) and in the aqueous medium (particle size distribution analysis, cloud point temperature and electrical conductivity). HPMCs emulsions experienced different degrees and rate of lipolysis (E4M emulsions experienced a higher lipid digestion than emulsions stabilized by E5LV) that were not related to differences in the molecular weight/viscosity. Differences in the kinetics of lipolysis can be attributed to the interaction with BS according to methyl/hydroxypropyl ratio of these HPMCs. The self-assembly of the E4M cellulose, being the more hydrophilic cellulose (with a lower methyl/hydroxypropyl ratio than E5LV) was more hindered by the bile salts adsorption, thus developing a higher untangling at the interface that would increase the available sites for the lipase. These results allow a better understanding of the mechanisms that affect food emulsions digestion and it could allow to design polysaccharides stabilized emulsions with better functional properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BILE SALTS  
dc.subject
HYDROXYPROPYLMETHYLCELLULOSE  
dc.subject
LIPOLYSIS  
dc.subject
METHYL/HYDROXYPROPYL RATIO  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
The impact of HPMC structure in the modulation of in vitro lipolysis: The role of bile salts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-08T18:47:40Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.pagination
251-261  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bellesi, Fernando Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camino, Nerina Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pilosof, Ana Maria Renata. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.08.002  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X16303393