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dc.contributor.author
Carbas, Bruna
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria
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dc.contributor.author
do Carmo Serrano, Maria
dc.contributor.author
Passarinho, Jose Antonio
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
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dc.contributor.author
Ricardo, C. P.
dc.contributor.author
Brites, Carla
dc.date.available
2020-08-28T16:53:06Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Carbas, Bruna; Salinas, Maria Victoria; do Carmo Serrano, Maria; Passarinho, Jose Antonio; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Chemical composition and antioxidant activity of commercial flours from Ceratonia siliqua and Prosopis spp.; Springer Verlag Berlín; Journal of Food Measurement and Characterization; 13; 1; 3-2019; 305-311
dc.identifier.issn
2193-4126
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112644
dc.description.abstract
Ceratonia siliqua and some species of Prosopis (Fabaceae family) are commonly known as carob trees. The flours obtained from their pods are used in the food industry, as cocoa substitute in the confectionery and also used in beverages and mixed with products derived from cereals. The aim of this study was to compare and characterize the physical and chemical properties,specially the antioxidant activities, of the two commercial carob flours. Commercial Prosopis spp. (mainly from P. alba)flour exhibited high content of protein, starch and fat, while commercial flour from C. siliqua had a lower content of these compounds, but higher antioxidant activity. By nuclear magnetic resonance (NMR) the aqueous extracts of the two carob flours were analysed and concluded that they had similar content of sucrose, but C. siliqua had more monosaccharides and pinitol. This important cyclitol has beneficial physiological effects, improving the glycaemic level and, thus, having a great potential in the food industry. We conclude that the commercial flour of C. siliqua has a better nutritional potential than that of Prosopis spp., owing to dietary fiber, total phenols, pinitol and antioxidant activity. Our results corroborate the nutritional benefits of the commercial supplements already available for healthy food formulations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Verlag Berlín
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD QUALITY
dc.subject
PHENOLICS
dc.subject
CROMATOGRAPHY ANALYSIS
dc.subject
SUGARS
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Chemical composition and antioxidant activity of commercial flours from Ceratonia siliqua and Prosopis spp.
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:37:53Z
dc.identifier.eissn
2193-4134
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
305-311
dc.journal.pais
Estados Unidos
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dc.description.fil
Fil: Carbas, Bruna. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária; Portugal
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: do Carmo Serrano, Maria. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária; Portugal
dc.description.fil
Fil: Passarinho, Jose Antonio. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária; Portugal
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ricardo, C. P.. Instituto de Tecnologia Química e Biológica; Portugal
dc.description.fil
Fil: Brites, Carla. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária; Portugal
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11694-018-9945-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-018-9945-7
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