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dc.contributor.author
Balquinta, María Laura
dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel
dc.date.available
2020-08-28T16:51:03Z
dc.date.issued
2020-09
dc.identifier.citation
Balquinta, María Laura; Andres, Silvina Cecilia; Cerrutti, Patricia; Califano, Alicia Noemi; Lorenzo, Gabriel; Effect of bacterial nanocellulose post-synthetic processing on powders and rehydrated suspensions characteristics; Elsevier; Journal of Food Engineering; 280; 9-2020; 109994
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112643
dc.description.abstract
Bacterial nanocellulose (BNC) is synthetized as hydrated sheets difficult to mix or store and commercialize. Therefore, to incorporate in food matrices, BNC should be previously processed to obtain powders easily resuspended, which are able to impart structure and stability. This work evaluated the viscoelastic and structural behavior of rehydrated BNC suspensions (1%) obtained from different post-synthetic treatments (ground, acid hydrolysis, ultrasound), compared with their respective suspensions before freeze-drying. Suspensions showed strong-gel behavior before and after rehydration but with a marked decrease in viscoelastic moduli of the latter (grounded: around 10 times; hydrolyzed: more than 102 times). X-ray, FTIR, scanning electron microscopy, and light scattering were also applied. Hydrolysis produced an increase in powders crystallinity (from 71% to 89%), and ultrasound a BNC fibers bonding (average particle size increased: 8%); those modifications could hinder water migration into the porous BNC structure and explain the final rheological behavior.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIAL NANOCELLULOSE
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
FREEZE-DRYING
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject
STABILITY
dc.subject
CRYSTALLINITY
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of bacterial nanocellulose post-synthetic processing on powders and rehydrated suspensions characteristics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:31:10Z
dc.identifier.eissn
1873-5770
dc.journal.volume
280
dc.journal.pagination
109994
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Balquinta, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877420300923
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.109994
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