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dc.contributor.author
Balquinta, María Laura  
dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia  
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel  
dc.date.available
2020-08-28T16:51:03Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Balquinta, María Laura; Andres, Silvina Cecilia; Cerrutti, Patricia; Califano, Alicia Noemi; Lorenzo, Gabriel; Effect of bacterial nanocellulose post-synthetic processing on powders and rehydrated suspensions characteristics; Elsevier; Journal of Food Engineering; 280; 9-2020; 109994  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112643  
dc.description.abstract
Bacterial nanocellulose (BNC) is synthetized as hydrated sheets difficult to mix or store and commercialize. Therefore, to incorporate in food matrices, BNC should be previously processed to obtain powders easily resuspended, which are able to impart structure and stability. This work evaluated the viscoelastic and structural behavior of rehydrated BNC suspensions (1%) obtained from different post-synthetic treatments (ground, acid hydrolysis, ultrasound), compared with their respective suspensions before freeze-drying. Suspensions showed strong-gel behavior before and after rehydration but with a marked decrease in viscoelastic moduli of the latter (grounded: around 10 times; hydrolyzed: more than 102 times). X-ray, FTIR, scanning electron microscopy, and light scattering were also applied. Hydrolysis produced an increase in powders crystallinity (from 71% to 89%), and ultrasound a BNC fibers bonding (average particle size increased: 8%); those modifications could hinder water migration into the porous BNC structure and explain the final rheological behavior.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIAL NANOCELLULOSE  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
FREEZE-DRYING  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject
STABILITY  
dc.subject
CRYSTALLINITY  
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of bacterial nanocellulose post-synthetic processing on powders and rehydrated suspensions characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:31:10Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
280  
dc.journal.pagination
109994  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Balquinta, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877420300923  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.109994