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dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan

dc.contributor.author
Di Giogio, Luciana
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair

dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi

dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes

dc.date.available
2020-08-28T16:43:19Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Di Giogio, Luciana; Goyanes, Silvia Nair; Mauri, Adriana Noemi; Fama, Lucia Mercedes; Influence of process (extrusion/thermo-compression, casting) and lentil protein content on physicochemical properties of starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 208; 3-2019; 221-231
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112641
dc.description.abstract
Starch films often present high water sensitivity, affecting their barrier and mechanical properties. The effects of processing technique, extrusion/thermo-compression and casting, and lentil protein concentration (0, 0.75 wt.% and 1.5 wt.%) on biodegradable starch films were investigated. Extrusion/thermo-compression process increased in 90% the mechanical resistance of starch films produced following the casting methodology and decreased their moisture content, water solubility and water vapor permeability in 35%, 23%, and 50%, respectively. In the presence of the protein, the mechanical properties (Young modulus and stress at break) and the water tolerance improved due to the crosslinking phenomenon prompted between the protein and the polymeric backbone, being these effects more pronounced on the extruded formulations. All samples resulted thermal stable until 240 °C and biodegraded in compost in 5 weeks. This work revealed that extrusion/thermo-compression process and proteins as crosslinking of starch are two alternatives to improve the drawbacks of starch-based materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIODEGRADABLE STARCH-LENTIL PROTEIN FILMS
dc.subject
CASTING
dc.subject
EXTRUSION/THERMO-COMPRESSION
dc.subject
CROSSLINKING
dc.subject
SUSCEPTIBILITY TO WATER
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Influence of process (extrusion/thermo-compression, casting) and lentil protein content on physicochemical properties of starch films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:38:38Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
208
dc.journal.pagination
221-231
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Giogio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y64sfqan
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.12.030
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