Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan  
dc.contributor.author
Di Giogio, Luciana  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.date.available
2020-08-28T16:43:19Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Di Giogio, Luciana; Goyanes, Silvia Nair; Mauri, Adriana Noemi; Fama, Lucia Mercedes; Influence of process (extrusion/thermo-compression, casting) and lentil protein content on physicochemical properties of starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 208; 3-2019; 221-231  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112641  
dc.description.abstract
Starch films often present high water sensitivity, affecting their barrier and mechanical properties. The effects of processing technique, extrusion/thermo-compression and casting, and lentil protein concentration (0, 0.75 wt.% and 1.5 wt.%) on biodegradable starch films were investigated. Extrusion/thermo-compression process increased in 90% the mechanical resistance of starch films produced following the casting methodology and decreased their moisture content, water solubility and water vapor permeability in 35%, 23%, and 50%, respectively. In the presence of the protein, the mechanical properties (Young modulus and stress at break) and the water tolerance improved due to the crosslinking phenomenon prompted between the protein and the polymeric backbone, being these effects more pronounced on the extruded formulations. All samples resulted thermal stable until 240 °C and biodegraded in compost in 5 weeks. This work revealed that extrusion/thermo-compression process and proteins as crosslinking of starch are two alternatives to improve the drawbacks of starch-based materials.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODEGRADABLE STARCH-LENTIL PROTEIN FILMS  
dc.subject
CASTING  
dc.subject
EXTRUSION/THERMO-COMPRESSION  
dc.subject
CROSSLINKING  
dc.subject
SUSCEPTIBILITY TO WATER  
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of process (extrusion/thermo-compression, casting) and lentil protein content on physicochemical properties of starch films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:38:38Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
208  
dc.journal.pagination
221-231  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Giogio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y64sfqan  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.12.030