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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana  
dc.contributor.author
Seré, Pablo Ricardo  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2020-08-28T15:43:53Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Seré, Pablo Ricardo; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Sustainable panels based on starch bioadhesives: An insight into structural and tribological performance; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 148; 4-2020; 898-907  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112637  
dc.description.abstract
This work was focused on evaluating the effects of polycarboxylic acid addition and retrogradation phenomenon on tribological performance, thermal, and mechanical properties of both, bioadhesives and sustainable panels. The rheological behavior of adhesives was affected by retrogradation, exhibiting formulations containing CA higher elastic modulus than those with BTCA, regardless of the acid concentration. With regard to tribomechanical properties, panels formulated with CA20 and BTCA80 adhesives presented the lower friction coefficient and wear degree. Thermocompression process induced a crosslinking reaction between wood fibers and starch-based adhesives, leading to more hydrophobic and thermally stable matrices in the presence of BTCA. The selection of the adhesive formulation depends on the moment of its use, since retrogradation limits its performance and that of the derived sustainable panels, being the adhesive CA20 more appropriate in freshly prepared formulations. Meanwhile, when the storage of the adhesive prepared in batch is required, the BTCA80 formulation would be more suitable. Thus, bioinspired materials can provide a valuable insight towards incorporating starch-based adhesives for wood applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMOMETRIC ANALYSIS  
dc.subject
POLYCARBOXYLIC ACIDS  
dc.subject
RETROGRADATION  
dc.subject
STARCH-BASED ADHESIVES  
dc.subject
TRIBOLOGICAL BEHAVIOR  
dc.subject
WOOD BY-PRODUCTS BASED PANELS  
dc.subject.classification
Compuestos  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Sustainable panels based on starch bioadhesives: An insight into structural and tribological performance  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:32:51Z  
dc.identifier.eissn
1879-0003  
dc.journal.volume
148  
dc.journal.pagination
898-907  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Seré, Pablo Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Tecnología de Pinturas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones en Tecnología de Pinturas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.01.205  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2zsgfxy