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dc.contributor.author
Patrignani, Mariela
dc.contributor.author
Rinaldi, Gustavo Juan
dc.contributor.author
Rufián Henares, José Ángel
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena
dc.date.available
2020-08-28T15:40:57Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; Rinaldi, Gustavo Juan; Rufián Henares, José Ángel; Lupano, Cecilia Elena; Antioxidant capacity of Maillard reaction products in the digestive tract: An in vitro and in vivo study; Elsevier; Food Chemistry; 276; 3-2019; 443-450
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112636
dc.description.abstract
The release of biscuit Maillard reaction products (MRP) with antioxidant capacity was compared by in vitro and in vivo studies. Antioxidant determinations were performed by DPPH, FRAP and ICRED. Results indicated that an intense heat treatment on biscuits increases the amount of MRP with antioxidant capacity (p < 0.05). Besides, a low amount of antioxidant compounds was obtained after enzymatic digestion, whereas the highest proportion was released by colonic bacteria. Moreover, a high amount of non-released antioxidant compounds remained in faeces of Wistar rats; this was only predicted by in vitro ICRED determination. In addition, an increase in the stool amount and in the cecum weight/body weight ratio was observed in animals fed with a diet enriched in MRP (p < 0.05), which indicated a possible prebiotic activity. In conclusion, the in vitro digestion/fermentation procedure combined with ICRED determination would be a useful methodology to predict the release of antioxidant MRP in vivo.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MAILLARD REACTION PRODUCTS
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
DIGESTION PROCESS
dc.subject
IN VIVO
dc.subject
IN VITRO ANALYSIS
dc.subject
BISCUITS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Antioxidant capacity of Maillard reaction products in the digestive tract: An in vitro and in vivo study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:39:11Z
dc.identifier.eissn
1873-7072
dc.journal.volume
276
dc.journal.pagination
443-450
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rinaldi, Gustavo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rufián Henares, José Ángel. Universidad de Granada; España
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxbuprjx
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.10.055
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