Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bianchetti, Ricardo E.
dc.contributor.author
de Luca, Maria Belén
dc.contributor.author
de Haro, Luis Alejandro
dc.contributor.author
Rosado, Daniele
dc.contributor.author
Demarco, Diego
dc.contributor.author
Conte, Mariana
dc.contributor.author
Bermúdez, Luisa
dc.contributor.author
Freschi, Luciano
dc.contributor.author
Fernie, Alisdair R.
dc.contributor.author
Michaelson, Louise
dc.contributor.author
Haslam, Richard P.
dc.contributor.author
Rossi, Magdalena
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar
dc.date.available
2020-08-25T16:28:21Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Bianchetti, Ricardo E.; de Luca, Maria Belén; de Haro, Luis Alejandro; Rosado, Daniele; Demarco, Diego; et al.; Phytochrome-dependent Temperature Perception Modulates Isoprenoid Metabolism; American Society of Plant Biologist; Plant Physiology; 5-2020; 1-37
dc.identifier.issn
0032-0889
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112347
dc.description.abstract
Changes in environmental temperature influence many aspects of plant metabolism; however, the underlying regulatory mechanisms remain poorly understood. In addition to their role in light perception, phytochromes (PHYs) have been recently recognized as temperature sensors affecting plant growth. In particular, in Arabidopsis thaliana, high temperature reversibly inactivates PHYB, reducing photomorphogenesis-dependent responses. Here, we show the role of phytochrome-dependent temperature perception in modulating the accumulation of isoprenoid-derived compounds in tomato (Solanum lycopersicum) leaves and fruits. The growth of tomato plants under contrasting temperature regimes revealed that high temperatures resulted in co-ordinated up-regulation of chlorophyll catabolic genes, impairment of chloroplast biogenesis, and reduction of carotenoid synthesis in leaves in a PHYB1B2-dependent manner. Furthermore, by assessing a triple phyAB1B2 mutant and fruit-specific PHYA- or PHYB2-silenced plants, we demonstrated that biosynthesis of the major tomato fruit carotenoid, lycopene, is sensitive to fruit-localized PHY-dependent temperature perception. The collected data provide compelling evidence concerning the impact of PHY-mediated temperature perception on plastid metabolism in both leaves and fruit, specifically on the accumulation of isoprenoid-derived compounds.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Society of Plant Biologist
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
TOMATO
dc.subject
TEMPERATURE PERCEPTION
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
PLASTID METABOLISM
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Phytochrome-dependent Temperature Perception Modulates Isoprenoid Metabolism
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-01T17:02:57Z
dc.journal.pagination
1-37
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Rockville
dc.description.fil
Fil: Bianchetti, Ricardo E.. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: de Luca, Maria Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Haro, Luis Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosado, Daniele. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Demarco, Diego. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Conte, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bermúdez, Luisa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Freschi, Luciano. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Fernie, Alisdair R.. Max Planck Institute Of Molecular Plant Physiology; Alemania
dc.description.fil
Fil: Michaelson, Louise. Rothamsted Research; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Haslam, Richard P.. Rothamsted Research; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Rossi, Magdalena. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
dc.journal.title
Plant Physiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.plantphysiol.org/content/183/3/869
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1104/pp.20.00019
Archivos asociados