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dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose
dc.contributor.author
Bortolotti, Ana
dc.contributor.author
Riafrecha, Leonardo Ezequiel
dc.contributor.author
Concellón, Analía
dc.contributor.author
Morbidoni, Héctor Ricardo
dc.contributor.author
Colinas, Pedro Alfonso
dc.date.available
2020-08-24T18:43:22Z
dc.date.issued
2016-05
dc.identifier.citation
Zaro, Maria Jose; Bortolotti, Ana; Riafrecha, Leonardo Ezequiel; Concellón, Analía; Morbidoni, Héctor Ricardo; et al.; Anti-tubercular and antioxidant activities of C-glycosyl carbonic anhydrase inhibitors: towards the development of novel chemotherapeutic agents against Mycobacterium tuberculosis; Taylor & Francis Ltd; Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry; 31; 5-2016; 1726-1730
dc.identifier.issn
1475-6366
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112280
dc.description.abstract
During the treatment of tuberculosis infection, oxidative stress due to anti-tubercular drugs may result in tissue inflammation. It was suggested that treatment with antioxidant drugs could be beneficial as an adjunct to anti-tuberculosis drug therapy. Recently our group has shown that several C-glycosides are inhibitors of Mycobacterium tuberculosis β-carbonic anhydrases (CAs, EC 4.2.1.1). In an effort to develop novel chemotherapeutic agents against tuberculosis, the anti-tubercular and antioxidant activities of a series of C-glycosides containing the phenol or the methoxyaryl moiety were studied. Many compounds showed inhibition of growth of M. tuberculosis H37Rv strain and good antioxidant ability. A glycomimetic incorporating the 3-hydroxyphenyl moiety showed the best activity profile and therefore this functionality represents lead for the development of novel anti-tubercular agents with dual mechanisms of action.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
ABTS
dc.subject
DPPH
dc.subject
MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Anti-tubercular and antioxidant activities of C-glycosyl carbonic anhydrase inhibitors: towards the development of novel chemotherapeutic agents against Mycobacterium tuberculosis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-08-19T20:20:23Z
dc.journal.volume
31
dc.journal.pagination
1726-1730
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bortolotti, Ana. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología, Parasitología y Virología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Riafrecha, Leonardo Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química. Laboratorio de Estudio de Compuestos Orgánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morbidoni, Héctor Ricardo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología, Parasitología y Virología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colinas, Pedro Alfonso. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química. Laboratorio de Estudio de Compuestos Orgánicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/14756366.2016.1172577
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3109/14756366.2016.1172577
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