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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2020-08-21T18:02:15Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Goñi, Sandro Mauricio; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Modeling of fluid dynamics and water vapor transport in microwave ovens; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 119; 1-2020; 75-87
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112155
dc.description.abstract
This work was aimed to study the water vapor transport inside microwave ovens (MWO), both experimentally and through mathematical modeling and simulation. The evaporated water from foods must be purged from the oven to prevent its accumulation. When vapor reaches the oven cold walls, it may condense and produces drops, which continue to grow until they eventually fall. This can cause damage to the containers due to the rapid heating of the water on them. In this work, the airflow circulating inside an MWO was experimentally determined. Afterwards, a 3D model of the MWO geometry was built and the air inlet and outlet sections were approximated with rectangles. Given the low measured airflow a laminar model was sufficient to simulate the airflow inside the oven. Various airflow simulations were performed inside the oven. After that, heating experiments with water in a glass were carried out (power: 10, 20 and 30%); the humidity and temperature of the outlet air and the water temperature on the glass during the process were measured. Subsequently, the geometry of the glass with water and the magnetron and waveguide were incorporated into the model, in such a way that includes the energy and mass balance. The electromagnetic field in the oven and the fluid dynamics in air were solved in steady state, and then the velocity field was used to solve the energy and mass balance in transient state in the air. The accuracy of humidity and temperature predictions were acceptable compared to the experimental values.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Three-dimensional model
dc.subject
Multiphysics coupling
dc.subject
Multiphysics coupling
dc.subject
Microwave ovens
dc.subject
CFD
dc.subject
Vapor accumulation
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Modeling of fluid dynamics and water vapor transport in microwave ovens
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:32:59Z
dc.identifier.eissn
1744-3571
dc.journal.volume
119
dc.journal.pagination
75-87
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2019.10.015
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308519303931
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