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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-08-21T18:02:15Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Goñi, Sandro Mauricio; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Modeling of fluid dynamics and water vapor transport in microwave ovens; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 119; 1-2020; 75-87  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112155  
dc.description.abstract
This work was aimed to study the water vapor transport inside microwave ovens (MWO), both experimentally and through mathematical modeling and simulation. The evaporated water from foods must be purged from the oven to prevent its accumulation. When vapor reaches the oven cold walls, it may condense and produces drops, which continue to grow until they eventually fall. This can cause damage to the containers due to the rapid heating of the water on them. In this work, the airflow circulating inside an MWO was experimentally determined. Afterwards, a 3D model of the MWO geometry was built and the air inlet and outlet sections were approximated with rectangles. Given the low measured airflow a laminar model was sufficient to simulate the airflow inside the oven. Various airflow simulations were performed inside the oven. After that, heating experiments with water in a glass were carried out (power: 10, 20 and 30%); the humidity and temperature of the outlet air and the water temperature on the glass during the process were measured. Subsequently, the geometry of the glass with water and the magnetron and waveguide were incorporated into the model, in such a way that includes the energy and mass balance. The electromagnetic field in the oven and the fluid dynamics in air were solved in steady state, and then the velocity field was used to solve the energy and mass balance in transient state in the air. The accuracy of humidity and temperature predictions were acceptable compared to the experimental values.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Three-dimensional model  
dc.subject
Multiphysics coupling  
dc.subject
Multiphysics coupling  
dc.subject
Microwave ovens  
dc.subject
CFD  
dc.subject
Vapor accumulation  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Modeling of fluid dynamics and water vapor transport in microwave ovens  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:32:59Z  
dc.identifier.eissn
1744-3571  
dc.journal.volume
119  
dc.journal.pagination
75-87  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2019.10.015  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308519303931