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dc.contributor.author Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available 2017-01-12T17:56:21Z
dc.date.issued 2013-04
dc.identifier.citation Lopez, Olivia Valeria; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Garcia, Maria Alejandra; Potassium sorbate controlled release from corn starch films; Elsevier Science; Materials Science and Engineering: C; 33; 3; 4-2013; 1583-1591
dc.identifier.issn 0928-4931
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/11209
dc.description.abstract Active starch films with glycerol and potassium sorbate were obtained by casting. Native and acetylated corn starches, as well as the mixture of them in equal proportions were used and filmogenic suspensions with pH 4.5 were also prepared. Sorbate concentration decreased during film storage due to its oxidative degradation. Active films resulted more yellow and less transparent than films without sorbate. The minimum inhibitory concentration of sorbate resulted 0.3%, regardless of the starch type and the formulation pH. The use of antimicrobial package was more effective to prevent microbial growth on food surfaces than the use of conventional methods. Additive kinetic release was neither affected by the starch type nor by the formulation pH. Sorbate diffusion process was mathematically modeled satisfactorily. Active films were able to inhibit Candida spp., Penicillium spp., S. aureus and Salmonella spp. growth. Active films extended 21% the shelf life of refrigerated cheese, regardless of the formulation pH.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject ACTIVE CORN STARCH FILMS
dc.subject ANTIMICROBIAL CAPACITY
dc.subject CONTROLLED RELEASE
dc.subject MATHEMATICAL MODELED
dc.subject POTASSIUM SORBATE
dc.subject.classification Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification Ciencias Químicas
dc.subject.classification CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title Potassium sorbate controlled release from corn starch films
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2016-12-12T14:08:49Z
dc.journal.volume 33
dc.journal.number 3
dc.journal.pagination 1583-1591
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Ámsterdam
dc.description.fil Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title Materials Science and Engineering: C
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928493112006339
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.msec.2012.12.064


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