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dc.contributor.author
Ayala Aponte, Adolfo  
dc.contributor.author
Sena Cock, Liliana  
dc.contributor.author
Libreros Triana, Jimena  
dc.contributor.author
Prieto, Claudia  
dc.contributor.author
Di Scala, Karina Cecilia  
dc.date.available
2017-01-12T15:04:08Z  
dc.date.issued
2014-12  
dc.identifier.citation
Ayala Aponte, Adolfo; Sena Cock, Liliana; Libreros Triana, Jimena; Prieto, Claudia; Di Scala, Karina Cecilia; Influence of osmotic pre-treatment on convective drying of yellow pitahaya; Universidad Nacional de Colombia; Dyna; 81; 12-2014; 145-151  
dc.identifier.issn
0012-7353  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11193  
dc.description.abstract
Cylinders of pitahayas were osmotically dehydrated in sucrose 55 % (w/w) during 45 minutes as a pretreatment of convective drying. Hot air drying was performed at 50, 60 and 70ºC. Drying kinetics of osmodehydrated samples was compared to untreated samples. Effective moisture diffusion coefficients were determined. Values of activation energy were 29.56 and 16.93 kJ mol-1 for pretreated samples and untreated samples, respectively. Mathematical modeling was applied to simulate the experimental drying curves of pitahayas. Results indicated that the Weibull model could be used to simulate experimental drying data. Furthermore, shrinkage of samples due to changes in volume was more pronounced for fruits dehydrated without pretreatment.  
dc.description.abstract
Cilindros de pitahayas fueron osmóticamente deshidratados en sacarosa 55 % (p/p) durante 45 minutos como un pre-tratamiento al secado convectivo. El secado por aire caliente se realizó a 50, 60 y 70ºC. Se comparó la cinética de secado de las muestras osmodeshidratadas con las muestras no tratadas. Se determinaron los coeficientes de difusión efectiva. Los valores de la energía de activación fueron 29.56 y 16.93 kJ mol-1 para las muestras pre-tratadas y para las no tratadas, respectivamente. Se aplicó modelado matemático para simular las curvas experimentales de secado de las pitahayas. Los resultados indicaron que el modelo de Weibull podría ser usado para simular los datos de secado experimental. Además, el encogimiento de las muestras debido a cambios en el volumen fue más pronunciado en las muestras sin pretratar.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad Nacional de Colombia  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Drying Kinetics  
dc.subject
Effective Diffusion Coefficient  
dc.subject
Mathematical Modelling  
dc.subject
Shrinkage  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of osmotic pre-treatment on convective drying of yellow pitahaya  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-07T18:00:54Z  
dc.journal.volume
81  
dc.journal.pagination
145-151  
dc.journal.pais
Colombia  
dc.journal.ciudad
Medellín  
dc.description.fil
Fil: Ayala Aponte, Adolfo. Universidad del Valle; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Sena Cock, Liliana. Universidad Nacional de Colombia; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Libreros Triana, Jimena. Universidad del Valle; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Prieto, Claudia. Universidad del Valle; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Di Scala, Karina Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Dyna  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistas.unal.edu.co/index.php/dyna/article/view/41321  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/fggjmj  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49632758019